• Kees Huizer, bestuurslid van de NPV in de West-Krimpenerwaard.
• Kees Huizer, bestuurslid van de NPV in de West-Krimpenerwaard. Foto: Jan Timmer

Meepraten over ouderenzorg bij ‘Aan de Bak’

Nieuws

LEKKERKERK • ‘Wie zorgt er voor je als je dat zelf niet meer kan?’ Wie daar over wil meepraten is welkom bij ‘Aan de Bak’ in Lekkerkerk.

Dat de leeftijdsopbouw van de Nederlandse bevolking de voorbije ruim dertig jaar forse wijzigingen heeft ondergaan in de categorieën ‘werkenden’ en ‘ouderen’ en tot 2040 een nog grotere scheefgroei gaat laten zien, is duidelijk voor wie de statistieken en prognoses van het CBS raadpleegt.

“Het beeld is zorgwekkend”, zegt Kees Huizer, bestuurslid van de NPV afdeling Lekkerkerk/Krimpen aan de Lek/Ouderkerk/Gouderak. 

‘Geclusterd samenwonen’
Nu en in de toekomst is er sprake van een steeds grotere groep senioren ten opzichte van de groep werkenden in de leeftijd van 20 tot 50, geeft hij aan. “Dus kun je er bij ongewijzigd beleid op wachten tot we in Nederland te weinig mensen beschikbaar hebben om voor onze ouderen te kunnen zorgen. Dat proces is overigens al gaande, want in de zorg komen we nú al handen te kort. Onze overheid kan dat probleem niet oplossen, maar is wel in staat om goede ideeën te faciliteren. En die ideeën zíjn er. Je zou kunnen denken aan ‘geclusterd samenwonen’, waarbij vier generaties in elkaars nabijheid gevestigd zijn en elkaar van dienst kunnen zijn. Ouderen zouden op de kleine kinderen kunnen passen, terwijl ouders aan het werk zijn. Jongere bewoners van zo’n wijkje dragen hun steentje bij aan de zorg voor de ouderen.”

Gratis koffie en een ijsje
NPV, woningcorporatie QuaWonen, de zorgprofessionals van Provores en Welzijn Krimpenerwaard trekken via ‘Aan de Bak’ met elkaar op om ouderen bewust te maken van de problematiek en mogelijke oplossingen en ook van hen te horen hoe zij over zaken denken. Huizer: “Op woensdag 14 juni willen we daarover met hen in gesprek ter hoogte van de Bilderdijkhof 50 in Lekkerkerk, want daar staat de bakfiets met gratis koffie en een ijsje van 19.00 tot 20.30 uur opgesteld. Iedereen is welkom. Er zijn stoelen beschikbaar. Als de weersomstandigheden minder goed zijn, dan plaatsen we een partytent.”

Tweede Breeje Hendrick
Kees Huizer en de zijnen verwachten een goede belangstelling voor ‘Aan de Bak’. “We willen bij de mensen bewustwording creëren over hoe de toekomst er voor wat betreft zorg uit kan komen te zien en graag ook hun behoeften en ideeën proeven. Veel mensen stellen zich als het gaat om hun ‘ouder worden’ op het standpunt ‘het zal mijn tijd wel duren’ en te zijner tijd komt de thuiszorg wel langs of wordt er misschien wel een tweede Breeje Hendrick gebouwd. Maar zo werkt het niet. Het is goed om daarover met elkaar van gedachten te wisselen. ‘Aan de Bak’ bijvoorbeeld.”

‘Wie zorgt er voor je als je dat zelf niet meer kan?’ Wie daar over wil meepraten is welkom bij ‘Aan de Bak’ in Lekkerkerk.

Jan Timmer