• Het bestuur van PCOB-Schoonhoven: Geert Lekkerkerk, Janneke van der Ben en Remke van der Heiden.
• Het bestuur van PCOB-Schoonhoven: Geert Lekkerkerk, Janneke van der Ben en Remke van der Heiden. Foto: Dirk Molenaar

PCOB-Schoonhoven zoekt 'nieuw bloed'

schoonhoven • “Leden zijn belangrijk voor de continuïteit. De ‘jonge ouderen' van nu moeten beseffen dat als er nu niets gebeurt er over tien jaar bijna geen ouderenbonden meer zijn.”

Aldus de noodkreet van Remke van der Heiden (78), dertien jaar voorzitter van PCOB-Schoonhoven, wat staat voor de Protestants Christelijke OuderenBond. Zoals overal kampt ook deze afdeling met een teruglopend ledenaantal en is het al helemaal lastig om vrijwilligers te porren voor een bestuursfunctie.
Nederland vergrijst in een rap tempo. In de afgelopen honderd jaar is het aantal 65-plussers in ons land vertienvoudigd tot ongeveer 20% van de totale bevolking. "Mensen worden steeds krakkemikkiger en er is een slechte doorstroming op de huizenmarkt”, ziet Remke. 

Hij maakt zich zorgen. "Het was een slecht besluit om de verzorgingshuizen op te doeken. De zorg is daardoor minder geconcentreerd en mensen blijven te lang in hun eigen, veelal te grote huis wonen. Een spanningsveld dat de doorstroming op de woningmarkt belemmert."

Massa
Het probleem van een teruglopend ledenaantal bij de PCOB is een landelijk beeld, ook bij collega-ouderenbonden. "Mensen beseffen niet voldoende dat wij een behartigings- en belangenpartij zijn”, meent Remke. "Op landelijk niveau zetten wij ons in voor onder andere zorg, woonbeleid en digitalisering. Dit wordt besproken met Kamerleden, ministers en ambtenaren. Lokaal maken wij ons ook hard voor deze onderwerpen. Alleen massa kan zorgen voor een vuist om veranderingen te realiseren."

Een verklaring voor het dalende ledenaantal is de gemiddelde hoge leeftijd van de huidige leden en een haperende groei van jongere senioren. "Bij dementie en opname in verpleeghuis wordt vaak het lidmaatschap opgezegd. Nieuwe aanwas om dit op te vangen is te gering. Ouderen van nu zijn energieker dan ooit. Ze willen zich best zich ergens voor inzetten, maar willen niet gebonden zijn."

Leden kunnen deelnemen aan bijeenkomsten, leuke uitjes en ontvangen maandelijks een nieuwsbrief. "Bij meerdere Schoonhovense winkeliers krijgen ze ook nog eens korting. Je verdient het altijd terug", aldus de voorzitter. 

Meer informatie: www.pcob.nl (doorklikken naar afdeling Schoonhoven).

Dirk Molenaar