• V.l.n.r medewerkers Marieke van der Horst, Nadine Droog en Jaap Prins.
• V.l.n.r medewerkers Marieke van der Horst, Nadine Droog en Jaap Prins. Foto: Hester Hage

Even op adem komen bij respijthuis ‘de Koolmees’

Nieuws

GOUDA/KRIMPENERWAARD •  In respijthuis de Koolmees kunnen inwoners van Gouda en omstreken op adem komen als het even teveel wordt. De locatie opende na maanden verbouwen onlangs haar deuren: “Deze plek had veel voor mij kunnen betekenen toen het slecht met me ging”, vertelt medewerkster Nadine Droog.

Het grote hoekhuis aan de Korte Akkeren heeft sinds kort een bijzondere bestemming. Het is een initiatief van Stichting Kernkracht; een plek waar volwassenen terecht kunnen die tijdelijk ondersteuning nodig hebben. Hier worden gasten begeleid door ervaringsdeskundigen, zoals Nadine. Door onder andere depressies en PTSS maakte zij zelf een opname mee. “Zo’n plek als deze had wat crisissen gescheeld, denk ik.” 

Daarom zette zij zich met ‘hart en ziel’ in om het huis op poten te zetten. “Ik ben hier in een warm bad terechtgekomen, met ervaringsdeskundigen en gelijkgestemden.”

Andere manier
Ook stagiair Jaap Prins is ervaringsdeskundige en maakte zelf crises mee. Net als het grootste deel van het team van medewerkers en vrijwilligers. “We kunnen daardoor op een andere manier contact maken”, legt hij uit. “Hulpverleners denken meer vanuit protocollen en regels, wij hebben veel vrije ruimte. We kijken hoe we kunnen aansluiten.”

Dan gaat het om écht contact maken, vervolgt Jaap. “Luisteren, zonder oordeel of advies. Er zijn nog zoveel stappen die gezet kunnen worden voordat iemand in een crisis terechtkomt. Als je aan je innerlijke wereld woorden weet te geven, kan dat al helpen. Dan is de weg die is ingezet naar een hulpvraag hopelijk niet meer nodig.”

Toen het slecht ging met Jaap, heeft hij aan zulke gesprekken zelf veel gehad. “Ik zag anderen die hetzelfde hadden meegemaakt als ik, maar net iets verder waren in hun proces. Dan moet het mij ook lukken, dacht ik. Ervaringsdeskundigen kunnen een voorbeeld zijn waar de gast zich aan kan optrekken.”

Het huis telt zeven slaapkamers en een woonkamer met open keuken. Op de zolder zijn een kleine meditatieruimte en een sportkamer ingericht. Er kunnen maximaal negen gasten tegelijk verblijven. “Maar we beginnen nu met zeven mensen. We kunnen altijd nog uitbreiden als dat nodig blijkt.”

Gasten
Mensen die het nodig hebben, kunnen zich aanmelden. Gasten worden ze genoemd en geen cliënten. Een belangrijk onderscheid, legt Jaap uit, juist omdat er in dit huis gewerkt wordt vanuit ervaringsdeskundigheid. Ook ligt de invulling van een dag niet vast.

Jaap: “Er is alle ruimte voor de gasten om dat zelf te doen. Wij zijn er om gesprekken te voeren. Daarnaast proberen we veel dingen samen te doen. We eten bijvoorbeeld gezamenlijk en vragen gasten mee met boodschappen doen. Gisteren hebben we hier voor het eerst gekookt. Ik rook de geur en dacht: het is nu een écht huis aan het worden. We noemen het ook wel een B&B extra. Een plek waar je tot rust kan komen.”

Door deze vrijheid en ruimte is het belangrijk dat gasten niet volledig in crisis zitten en zelfredzaam zijn. “Je moet bijvoorbeeld zelf je medicatie kunnen nemen en af en toe alleen kunnen zijn”, besluit Jaap.

De Koolmees is er voor bewoners van de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas. Na een aanmelding volgt een kennismakingsgesprek. Een aanmelder kan vervolgens één tot veertien dagen bij de Koolmees verblijven. Meer informatie: www.kernkracht.nl/koolmees