Afbeelding
Foto: Dirk Molenaar

Jaarlijkse loterij De Zonnebloem van start

Nieuws

SCHOONHOVEN • De jaarlijkse Zonnebloemloterij is van start gegaan. Loten met een ‘uitkijkgarantie’ voor degenen die ze kopen en voor de gasten en deelnemers van de Zonnebloem, waar de opbrengst aan besteed wordt. 

“De Zonnebloem is een landelijke organisatie die zich inzet voor de medemens met een beperking”, vertelt vrijwilligster Ria Rodenburg uit Ammerstol. “Tot de regio Krimpenerwaard behoren vijf afdelingen. Sinds twee jaar ben ik actief bij de afdeling Schoonhoven.”  

Met plezier denkt ze terug aan de verrassingsmiddag die eind februari met leerlingen Zorg en Welzijn van het Schoonhovens College is gehouden. “Zeker voor herhaling vatbaar wat ons betreft.”

Opdracht
Ria geeft aan dat vanuit de landelijke organisatie duidelijk de opdracht is om je als afdeling te richten op de medemens met een beperking. “Denk aan mensen met een rollator of rolstoel, die zich moeilijker kunnen verplaatsen.”

Als voorbeeld van activiteiten noemt ze een stadwandeling, kersen eten, bingomiddag, meevaren op de pannenkoekenboot, maar ook bezoeken aan huis. De afdelingen krijgen een budget om dit soort leuke dingen voor de deelnemers te organiseren. Expliciet benadrukt ze dat het niet alleen gaat om ouderen: “Juist ook jongeren met een beperking kunnen zich bij ons aanmelden.”

Aan huis
Daarnaast zijn er acties zoals de jaarlijkse loterij die vorige maand van start is gegaan. “Van de loten die wij verkopen is een bepaald percentage voor de afdeling zelf. De vrijwilligers verkopen de loten huis aan huis en we staan ook binnenkort op de Nationale Zilverdag”, aldus een fanatieke Ria. De loten kosten drie euro per stuk.

Naast het financiële plaatje moet de balans tussen vrijwilligers en deelnemers in evenwicht zijn. “We zijn steeds op zoek naar nieuwe helpers”, meldt Rodenburg. “Daarom werken we ook samen met onder andere Welzijn Krimpenerwaard. Inmiddels hebben we al gezamenlijk een bingomiddag en een kerstdiner gehouden. Op deze manier bundelen we de krachten.”

Wie ook vrijwilliger wil worden kan een kijkje nemen op de website

Dirk Molenaar