Afbeelding
Foto: aangeleverd

Ruim vijftig kramen op voorjaarsmarkt Berkenwoude

Nieuws

BERKENWOUDE • Snuffelen, inslaan, bijpraten, smullen, springen én natuurlijk nog even snel een Moederdag cadeau scoren: zaterdag 13 mei is er genoeg te beleven op het terrein van hoveniers- en aannemingsbedrijf Van der Wal in Berkenwoude.

Vorig jaar werd de jaarlijkse plantenmarkt van de gereformeerde gemeente omgeturnd in een voorjaarsmarkt en bepaald niet zonder succes. De tweede editie is opnieuw op het bedrijfsterrein van Van der Wal aan de Dorpsstraat 1 in Berkenwoude. Komende dagen wordt het hele perceel leeggehaald om ruimte te maken voor ruim vijftig kramen.

Naast het vertrouwde aanbod van planten zijn er kramen met groenten en fruit, woonaccessoires, speelgoed en is er een grote keuze aan boeken, zowel nieuw als tweedehands. Voor de inwendige mens is er een catering en zijn taarten te koop die worden ingeleverd voor de taartenbakwedstrijd. De brandweer van Stolwijk vermaakt kinderen met leuke spelletjes, er is een stormbaan, knutselhoek, grabbelton en een dierenknuffelhoek.

Schoon en strak
“Vorig jaar hebben we de koppen bij elkaar gestoken om de traditionele plantenmarkt grootser aan te pakken. Met een netto opbrengst van iets meer dan 22.000 euro voor het goede doel was dit een geweldig succes”, vertelt Peter van der Wal (49) op zijn bedrijfsterrein waar zaterdag de markt plaatsvindt. “De werkplaats ligt deze week voor een paar dagen stil. Alles wat hier is gestald moet weg, dat zetten we in het weiland hierachter. Voordeel is wel dat we het gelijk goed schoon en strak kunnen maken, anders gebeurt dat nooit.” Op deze manier de markt ondersteunen doet Peter goed. “Het hele jaar ben ik bezig met mijn bedrijf om geld te verdienen. Het is fijn om ook non-profit bezig te zijn.”

Leerproces
De uit Odijk afkomstige Van der Wal startte in 2005 met zijn onderneming, welke inmiddels is uitgegroeid tot een grote speler op gebied van wegenonderhoud, calamiteitenservice, afvalinzameling en groenvoorziening met ondersteunende verkeersdiensten en -regelaars. Dagelijks wordt een groot aantal voertuigen, machines en materiaal ingezet.

Afgestudeerd als boomkweker werd hij in 1994 al zelfstandig ondernemer en richtte zich op de groenvoorziening. Vier jaar later ging het bedrijf failliet. “Dat is mij niet in de koude kleren gaan zitten. Het is een groot leerproces geweest”, mijmert Peter over deze nare periode. Toch heeft het hem er niet van weerhouden om opnieuw de stap te maken. 

Hard werken, lef tonen en vooral zijn risico’s spreiden, hebben de onderneming gemaakt tot wat het nu is. In zijn kantoor is met grote letters op de wand geschreven: ‘Wanneer je de wind in de zeilen hebt, besef dan eens Wie de wind geeft‘. Peter verbloemt niet dat hij de hulp en sturing ‘van boven’ ervaart. 

HVO
Duurzaam en maatschappelijk ondernemen houdt Peter bezig. Vanwege het zware materiaal is het nog niet mogelijk om over te stappen op volledig elektrisch aangedreven voertuigen en machines. “Al zou het wel kunnen en ik leg het dak vol met zonnepanelen, dan gaat in heel Berkenwoude het licht uit. Het stroomnet kan het nu nog niet aan”, legt de gedreven ondernemer uit. “Onze voertuigen rijden nu op HVO, dat is een duurzame brandstof met een lage CO2- en stikstofuitstoot.”


De opbrengst van de voorjaarsmarkt komt ten goede aan de Zending Gereformeerde Gemeenten, die het geld besteedt aan een gemeenteopbouwproject op vier plaatsen in het Zuid-Amerikaanse land Ecuador. De 39-jarige zendingswerker Steven Baan vertelt om 10.30 en 14.00 uur over dit project in de Fonteinkerk aan het Oosteinde 4a. Daar is ook gelegenheid tot parkeren en de mogelijkheid om het nieuwe orgel te bewonderen. Komende donderdag wordt dat in gebruik genomen. De voorjaarsmarkt is zaterdag 13 mei van 9.00 tot 15.30 uur.

Dirk Molenaar