Afbeelding

Gemaal Haastrecht vraagt steun voor noodzakelijke renovatie dak

Nieuws

HAASTRECHT • ‘Help het Gemaal - Adopteer een dakpan’, luidt de tekst op een spandoek aan het hek bij Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht.

‘En dat is niet voor niets, want het water staat het Gemaal aan de lippen’, meldt het bestuur. ‘Het dak van het monumentale pand uit 1872 is namelijk hoognodig toe aan een grote renovatie. In de praktijk betekent dit dat houtconstructies gerepareerd of vervangen dienen te worden, de pannen gedeeltelijk vernieuwd en vastgezet en dat ook de kap geïsoleerd wordt. Hiervoor is heel veel geld nodig’. 

Crowdfunding
Het bestuur financiert dit deels uit eigen middelen, deels met subsidies en deels met crowdfunding. Voor die crowdfunding worden acties voorbereid, waarvan zaterdag 20 mei de eerste actiedag is. Dan zijn vrijwilligers van het Gemaal op de jaarmarkt in Haastrecht in een kraam aanwezig. Zij tonen werkende miniatuur-stoommachines en laten kinderen met een vijzel water omhoog pompen. Tevens hebben zij een gouden dakpan bij zich.

Het bestuur in een toelichting: ‘Met een bijdrage van slechts 5 euro maken sympathisanten al kans op dit pronkstuk in de kraam, waaraan een fraai VIP-arrangement voor tien personen is gekoppeld. Uit een grote blauwe bus wordt aan het eind van de dag de naam van de gelukkige winnaar getrokken. Het arrangement is later dit jaar op een datum naar keuze te gebruiken. Voor donaties vanaf 250 euro, ofwel vijftig geadopteerde dakpannen, is ook een VIP-arrangement voor tien personen te boeken. Op de voorgevel van het Gemaal is de stand van de donaties te volgen’.

Renovatieplan 
In 2013-2014 is de inrichting van het monumentale pand compleet vernieuwd. Nu, tien jaar later, is het dak aan de beurt.

‘De Monumentenwacht heeft ons sterk geadviseerd het groot onderhoud aan het dak zo spoedig mogelijk op te pakken. De dakrenovatie is hard nodig wil het museum blijven voortbestaan. Eigenlijk is alleen een totale renovatie zinvol. Voor de uitvoering van het plan roepen we de hulp in van fondsen, overheden en van mensen die het Gemaal een warm hart toedragen’.