• Het Van Damorgel in de nieuwe orgelkast in De Fontein.
• Het Van Damorgel in de nieuwe orgelkast in De Fontein. Foto: Christiaan Huizer

Gereformeerde gemeente Berkenwoude neemt gerestaureerd Van Dam-orgel in gebruik

Nieuws

BERKENWOUDE • De gereformeerde gemeente van Berkenwoude heeft de beschikking gekregen over een grondig gerestaureerd Van Damorgel uit 1906. Organist Adriaan Hoek, stadsorganist van Rotterdam, neemt het donderdagavond 11 mei in gebruik. 

Het orgel -met 21 registers- staat in De Fontein, het nieuwe kerkgebouw (uit 2021) van de gereformeerde gemeente in Berkenwoude. De bekende bouwer L. van Dam uit Leeuwarden bouwde het tussen 1904 en 1906 voor de Nieuwe Kerk van Vlissingen. 

Destijds had het negentien registers. Onder anderen organist-componist Simon Landsman bespeelde het jarenlang, voordat hij naar Den Haag vertrok.

Open front
Bij de overplaatsing van de Nieuwe Kerk naar de nieuwgebouwde Johanneskerk, in 1958, kreeg het instrument een zogeheten open front. In 1996 verhuisde het geheel naar De Morgenster in Middelburg.

Voor de gereformeerde gemeente van Berkenwoude vormde de uitstraling van het orgel een flinke drempel. De klank gaf echter de doorslag om het desondanks aan te kopen voor het nieuwe kerkgebouw. Het moest dan wel een nieuwe orgelkast krijgen, naar het oorspronkelijke ontwerp. Het sterk lijkende Van Damorgel uit Middenbeemster stond hierbij model.

Gereed
Onder leiding van Flentrop Orgelbouw uit Zaandam nam een ploeg vrijwilligers zowel de overplaatsing en restauratie als de reconstructie van het orgelfront ter hand. Het pedaal kreeg hierbij een uitbreiding in de vorm van een prestant 8’. Voormalig Flentropdirecteur Frits Elshout verzorgde de afgelopen maanden de intonatie. Nu, na drie jaar inspanning, is het orgel gereed voor gebruik.

De ingebruikname start donderdag 11 mei om 19.30 uur. Plaats van handeling is De Fontein, Oosteinde 4a in Berkenwoude.

Open huis
De gereformeerde gemeente houdt tevens op zaterdag 13 mei, van 10.00 tot 15.30 uur, open huis in De Fontein. Hierbij kan het orgel bezichtigd worden en er gelegenheid om het instrument te bespelen.

Aanmelden kan via orgelcommissie@gergemberkenwoude.nl. Bij veel aanmeldingen volgt een roosterindeling.