• VV Stolwijk: 90 jaar mooie herinneringen.
• VV Stolwijk: 90 jaar mooie herinneringen. Foto: Jan Timmer

VV Stolwijk beleeft mooi jubileumjaar: ‘Deze vereniging laat je nooit los’

Sport

STOLWIJK • Een gezonde 90-jarige met een mooi verleden en een gezonde toekomst. Dat is vv Stolwijk. “Deze club laat je nooit los.”

Ooit was er een door een greppel gescheiden grasvlakte halverwege de Tentweg. De greppel werd volgestort met zand en er werden twee doelen geplaatst. We schrijven 1932, het geboortejaar van vv Stolwijk.

91 Jaar later zitten we in de kantine op het fraaie complex aan de Sportlaan. Aangeschoven zijn Tycho van Ee, André Jonkheid (beiden lid van de tienkoppige jubileumcommissie), oud-speler Arie van der Stelt (21 jaar actief geweest als robuuste verdediger van Stolwijk 1) en de oud-trainers Koos Burger, Ben Stukart en Jan van den Heuvel. 

Unicum
De koffie gaat rond. Hetzelfde geldt voor de verhalen. Ze zijn er in alle soorten en maten. Over minder mooie jaren, grote successen en alles wat daar tussen in zit. Over het Stolwijk dat in seizoen 1959-1960 kampioen werd en zelfs een international voortbracht: Frans van der Klink. En over de roemruchte jaren negentig, waarin Stolwijk zelfs wist door te dringen tot de tweede klasse. Het is nog altijd een unicum in de roemruchte geschiedenis van de dorpsclub.

Ben Stukart zag het aankomen meteen nadat hij zijn handtekening had gezet onder zijn trainerscontract. “Er liep enorm veel talent rond,” stelt hij met terugwerkende kracht ‘verlekkerd’ vast. “Het enige wat die jongens nog misten was ervaring. Maar voetballen kónden ze.” 

Stukart, die later nog eens terug zou komen als technisch verantwoordelijke man, werd in 1990 kampioen met zijn Stolkse formatie. In seizoen 1993/94 lukte dat Hans Hazebroek ook. De oud-Spartaprof werd opgevolgd door Jan van den Heuvel, die als doelman eveneens een BVO-achtergrond had. Wat niemand voor mogelijk hield, gebeurde. Stolwijk greep wéér een titel en promoveerde naar de tweede klasse zondag. 

“Ik had een geweldige selectie tot mijn beschikking”, weet Van den Heuvel nog goed. “In elke linie liep specifieke kwaliteit rond en onze laatste lijn was praktisch onpasseerbaar.” 

Uitschakelen
Eén van die sterkhouders was Arie van der Stelt. Vrijwel geen spits was bestand tegen de snoeiharde verdedigende acties van de voorstopper. “Ik gaf maar één opdracht: schakel je tegenstander uit,” grijnst Van den Heuvel. “En dat dééd ie. Vol overgave en rigoureus.”

“Ik hield van stevige duels,” gaat Van der Stelt terug naar zijn jongere jaren. “Uiteraard probeerde ik de bal te spelen, maar het kwam wel eens voor dat ik in mijn enthousiasme een been raakte. Het was mijn stijl van voetballen en ik heb er flink wat spitsen mee lamgelegd. Danny Koevermans bijvoorbeeld en Ron de Roode: jongens die later nog als profs te zien waren. De enige op wie ik absoluut geen vat kreeg was Nourdin Boukhari. Ik weet nog steeds niet wat er gebeurde die middag, maar hij draaide me helemaal dol. Het verbaasde me dan ook niet dat hij later als betaald voetballer doorbrak.”

Koesteren
Koos Burger hoort de verhalen met zichtbaar genoegen aan. De mid-zeventiger voetbalde niet alleen jarenlang bij Stolwijk en maakte deel uit van een mooi elftal dat in de jaren zestig veel Stolkse voetbalfans in vervoering bracht, hij was er ook hoofdtrainer en is anno 2023 nog met enorm veel plezier actief als pupillentrainer. Net als de andere gesprekspartners koestert hij zijn club.

“Stolwijk zit diep in mijn hart,” zegt hij. “Ik loop hier al een heel groot deel van mijn leven rond, voel me er thuis en ik heb hier zoveel moois beleefd als speler, trainer en vrijwilliger. Die laatste groep mensen is zo verschrikkelijk belangrijk voor een club als de onze. Zonder hen is er geen voetbal. Zij vormen de rode draad in negentig jaar voetbalgeschiedenis.” “

Reünie  
Zaterdag 13 mei zullen vele Stolwijkers en oud-Stolwijkers elkaar ontmoeten tijdens de reünie en jubileumreceptie, vervolgt Tycho van Ee. “Vanaf 14.00 uur is de inloop; de receptie vindt plaats van 16.30 tot 19.00 uur en tussendoor worden er wedstrijden gespeeld. Ook staan we stil bij Stolwijkers die ons de voorbije tijd ontvallen zijn. Het is verdrietig dat ze deze mijlpaal niet met ons kunnen vieren.”

De reünie/receptie is één van de vele jubileumactiviteiten dit seizoen, aldus André Jonkheid. “Variërend van een pubquiz en een sponsoravond tot en met een jeugdclinic met Excelsior, onze voetbalplaatjesactie en ons jubileumbier. Kortom, we beleven een topjaar!”

Jan Timmer