• Huurdersplatform: 'Snel meer sociale huurwoningen om scheefgroei op te lossen'.
• Huurdersplatform: 'Snel meer sociale huurwoningen om scheefgroei op te lossen'. Foto: 123RF.com

Huurdersplatform: ‘Maak zo snel mogelijk inhaalslag sociale huurwoningen’

Nieuws

KRIMPENERWAARD • Huurdersplatform Krimpenerwaard is teleurgesteld in de nieuwe (concept)woonvisie van de gemeente Krimpenerwaard. ‘We missen daadkracht’.

Volgens voorzitter Leen van Winden is de toon in de woonvisie ongepast. “Het document staat vol ronkende termen als vitaliteit, leefbaarheid en kracht, maar enige bescheidenheid zou het gemeentebestuur sieren. De laatste vijftien jaar zijn er vrijwel alleen dure en grote woningen gebouwd. Wij willen sociale huurwoningen, waar een schrijnend tekort aan is. Er is een inhaalslag nodig om deze scheefgroei op te lossen.”

Reddingsboei
Van Winden, onder andere oud-PvdA raadslid/wethouder van de voormalige gemeente Ouderkerk aan den IJssel, is blij met de richtlijn die minister Hugo de Jonge gemeenten heeft meegegeven, namelijk om 30 procent van hetgeen wordt gebouwd ‘sociaal’ te laten zijn.

“Dat is onze reddingsboei. Het landelijk falen van de regering op dit punt wordt extra gevoeld in onze gemeente. Doorstroming heeft onvoldoende plaatsgevonden, omdat de geschikte woningen niet zijn gebouwd. Daardoor zijn zowel jongeren als ouderen verhuisd naar elders. Wij zijn gediend met concrete acties. Geen woorden maar daden.”

Van Winden is zich bewust van de vele hobbels op weg naar (sociale) woningbouw: “Maar nu moet het college lef tonen en spijkers met koppen slaan. We lezen in de woonvisie dat de beoogde duizenden woningen aan de randen van de kernen moeten komen. Maar welke kernen zijn dat dan en wanneer gaat de eerste paal de grond in?”

Kritisch
Het Huurdersplatform Krimpenerwaard, dat enkele huurdersverenigingen in de gemeente Krimpenerwaard vertegenwoordigt, heeft haar reactie op de woonvisie samen ingediend met het Centraal Overleg Huurorganisaties Krimpenerwaard (COH).

Van Winden wil nadrukkelijk de vinger aan de pols houden: “Wij zijn ons bewust van onze kritische toon, maar we vinden dat het beter moet en kan. Helaas zijn er behalve de opdracht die minister De Jonge heeft meegegeven weinig lichtpunten. De woningbouwcorporaties zijn ook afhankelijk van de inspanningen van de gemeente waar het gaat om het aanwijzen van toekomstige bouwlocaties en het creëren van draagvlak hiervoor.”

Het college van B&W heeft deze week ingestemd met de woonvisie. Het document wordt binnenkort aan de gemeenteraad voorgelegd, waarna besluitvorming hierover waarschijnlijk in juli zal plaatsvinden.