Afbeelding
Foto: John Wijntjes

SilverFit voor Crimpenersteyn: met routefilms de ervaring van buiten

Nieuws

KRIMPEN A/D IJSSEL • Zorgcentrum Crimpenersteyn in Krimpen aan den IJssel beschikt nu over een SilverFit. Dit systeem geeft cliënten de ervaring alsof ze zelf buiten fietsen.

Het zorgcentrum kreeg de SilverFit Miles donderdag officieel overgedragen door de Stichting Vrienden van Crimpenersteyn. Het bestaat uit een scherm, waarop levensechte routefilms zichtbaar zijn. Cliënten die er zelf niet op uit kunnen, kunnen met de aangesloten arm/been-trainer zo toch een rondje fietsen in de ‘buitenlucht’. De routemaker-functie maakt het voor cliënten mogelijk om zelf een persoonlijke route uit te stippelen met Google Streetview. Ook kan er door het verleden gefietst worden met bijvoorbeeld persoonlijke foto’s of video’s. 

“Vaak een feest van herkenning, zoals een cliënt zei toen ze virtueel door de Keukenhof had gefietst: ‘heerlijk, zo kom ik ook nog eens ergens’”, vertelt bestuurslid Anneke Poetsma-Huijgen van Stichting Vrienden van Crimpnersteyn. “Heel fijn die blije reacties. Het bewegen in de oefenzaal, onder begeleiding van een beweegagoog of fysiotherapeut, zal vast veel gaan gebeuren in combinatie met het scherm. Daar zijn we natuurlijk superblij mee. Het hele project is tot stand gekomen door een aantal sponsors, die wij zeer dankbaar zijn: de Van Cappellen Stichting, Rabobank Hollandse IJssel, Bridgeclub Langland en Lionsclub Krimpen aan den IJssel. Wij kwamen nog wat centjes tekort voor de Silver Fit, waarop onze voorzitter Bart Snel spontaan aanbood om een mosselavond te organiseren met de Lionsclub waar hij lid van is, geweldig toch? Het ledenaantal van onze bridgeclub Langeland, was na corona erg gedaald, waardoor het helaas geen bestaansrecht meer had. Uiterst jammer, maar er was nog wel wat geld in kas dat eigenlijk bestemd was voor het feest rond het vijftigjarig jubileum. Dit werd in overleg met de leden verdeeld, zodat ook Langeland een van onze sponsors is.”

Eind vorig jaar hebben ‘de Vrienden’ al een elektrische rolstoel-duofiets geschonken aan Crimpenersteyn. Hier zijn nog steeds vrijwilligers voor nodig om met cliënten met rolstoel en al naar buiten te gaan voor een fietstochtje, geeft Anneke Poetsma-Huijgen aan. “Wie het leuk lijkt om zich hier vrijwillig voor in te zetten, kan dit aangeven bij vrijwilligerscoördinator Marjan Pols-de Pee via 06-82594450 of marjan.depee@zellingen.nl. Ook heeft ons bestuur nog versterking nodig. Gegadigden kunnen zich aanmelden bij Corneel Krijgsman via telefoonnummer 06-31976216.”