• Ilja Bakker.
• Ilja Bakker. Foto: prive

Ilja gaat Alpe d’Huez op voor toekomst

Nieuws

LEKKERKERK • Ilja Bakker uit Lekkerkerk gaat op 1 juni de uitdaging van Alpe d’HuZes aan. “Om mijn steentje bij te dragen aan een wereld waarin kanker minder kans krijgt.”

De datum van 1 juni staat rood omcirkeld bij Ilja Bakker: het is de koersdag van Alpe d’HuZes. De Lekkerkerkse zal dan weer met hart en ziel de Franse berg Alpe d’Huez beklimmen; samen met duizenden anderen, wandelend of fietsend, om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor KWF kankerbestrijding onder het motto ‘Opgeven is geen optie’. “Straks ben ik weer een week in Frankrijk. Mijn man en dochters moeten het thuis dan maar even zelf zien te rooien, maar dat weten ze en is verder prima.”

Verbroedering
De Lekkerkerkse (48), in het dagelijks leven werkzaam bij de bibliotheek in het Utrechtse IJsselstein, maakt zich op voor haar tweede deelname aan het benefietevenement. “Als je het een keer hebt meegemaakt, ben je verkocht. De verbroedering, waarbij het niet uitmaakt wie je bent of wat je doet. Je bent daar gewoon één, allemaal met hetzelfde doel en vanuit dezelfde gedachte. Een gevoel dat niet is te beschrijven. Ik ben gegrepen door die beleving. Het voelt daar echt als thuiskomen, met iedereen je kent. Vorig jaar was ik er nog als supporter.”

Het overlijden in 2013 van KdO-voorzitter Kees Breijer heeft diepe indruk gemaakt op Ilja. Samen met hem had ze zitting in het bestuur van de Lekkerkerkse gymvereniging. “Ook hij kon de oneerlijke strijd tegen kanker niet winnen. Zoals zovelen”, zucht ze. “Ik heb veel van hem geleerd. Om Kees te herdenken en het werk van KWF kankerbestrijding te steunen, schreven we ons vanuit KdO daarom het jaar erop in voor de Samenloop voor Hoop in Lekkerkerk.”

Radio en televisie
Vanuit haar vrijwillige presentatiewerk voor de lokale zender RTV Krimpenerwaard, maakte Ilja vervolgens in 2015 voor het eerst kennis met Alpe d’HuZes. “Voor radio en televisie deden we vanuit Frankrijk uitgebreid live verslag van het evenement. Interviews op de berg met deelnemers en toeschouwers, soms in de bloedhitte. Van start tot finish, bijna de klok rond. Zwaar, zeker met alles wat je hoort en ziet onderweg.”

In 2018 besloot ze om zelf de bergwandelschoenen aan te trekken voor deelname vanuit Team Krimpenerwaard. Lachend: “Ik wilde zelf ook wel eens met zo’n naambordje op, boven op de berg over de streep wandelen. Dat mensen je naam roepen en aanmoedigen: ‘Ilja, kom op!’ Prachtig toch om dat mee te kunnen maken?” Of ze wel eens aan fietsen heeft gedacht? “Nee, echt niet, veel te zwaar, vooral in de bochten, waar het af en toe lijkt of je stilstaat. Heb er echt wel bewondering voor, maar verklaar ze ook wel een beetje voor gek, al zullen ze mij dat vast ook doen. Wandelen is voor mij een liefhebberij. Zwaar genoeg, want je draagt ook nog eens een hele bepakking mee de berg op. Een korte broek voor mooi weer, een langere voor als het weer wat frisser wordt, shirtje, trui, noem maar op. Om genoeg kilometers in de benen te hebben, wandel ik nu bijna dagelijks. Pas nog een flinke trip over de Veluwe gemaakt om het gevoel te krijgen en de benen te laten wennen aan de zware belasting.”

Bochten
En zo wachten haar op 1 juni weer 21 bochten naar boven, op weg naar het bergdorp Alpe d’Huez waar de streep is getrokken. In totaal vijftien kilometer. “Ik ga voor twee beklimmingen”, klinkt Ilja vol moed. “Vooral het begin is lastig. Lange stukken tussen de bochten met een stijgingspercentage tot wel tien procent. Dan denk je wel: waar ben ik aan begonnen? In bocht 16, je telt van onder naar boven af, is er dan een eerste verzorging, met eten en drinken. Daar pauzeren de meesten even en heb je vaak een praatje met andere deelnemers en supporters. Bocht 7 - de Hollandse bocht - is zeker ook speciaal, met het kerkje, geschilderde aanmoedigingen op de weg en heel veel kaarsen ter nagedachtenis aan of als steun voor bepaalde mensen. Bijna iedereen heeft wel een verhaal rond kanker. Dat laat je gewoon niet meer los. Je neemt allemaal wel iemand in gedachte mee de berg op: vrienden, collega’s, kennissen. Iedere meter draag ik Kees in mijn hart mee. Evenzo een nicht die we recent zijn verloren aan kanker. Ik loop zeker ook mee voor de mensen die leven met of na kanker, in het bijzonder voor mijn beste vriendin en haar man. We zullen er nooit echt van af komen, maar ik droom van een wereld waarin kanker niet langer een dodelijke ziekte is. Wat zou het mooi zijn als die droom uitkomt, zeker voor de generaties na ons.”

Receptie
Voor een complete beleving verblijft de Lekkerkerkse een week in Frankrijk voor Alpe d’HuZes. “Buiten de koersdag om doe ik vrijwilligerswerk voor de organisatie. Na eerder in de winkel van het evenement te hebben gewerkt, sta ik nu bij de receptie om iedereen te ontvangen en wegwijs te maken in het ‘Nederlandse dorp’ op en rond de berg. Gedurende de koersweek zijn er al verschillende activiteiten. Speciaal daarbij is de bezinningsavond die in het teken staat van saamhorigheid en overdenking.”

Bij het benoemen van de gezamenlijke start op de koersdag zelf, krijgt Ilja spontaan kippenvel. “Zo mooi. ‘s Morgens heel vroeg als het nog donker is, met alle lampjes die aan een lint de berg opslingeren. Zoveel mensen die tegelijk voor dezelfde uitdaging gaan, dat is voor mij het ultieme gevoel van Alpe d’HuZes. Zelf blijf ik nog een dag langer in Frankrijk om alle indrukken te verwerken. En wat ga ik dan doen..... jawel, wandelen. Onderweg zullen de tranen dan vast rijkelijk vloeien van alles wat is gepasseerd. Niet erg, want het maakt de beleving nog intenser.”

Verzoekplaten
Naast trainingskilometers op de fiets en lopend, hebben de leden van Team Krimpenerwaard inmiddels verschillende acties gehouden om geld in te zamelen voor het goede doel, waaronder een bingo, spinningmarathon en de bekende restaurantactie in de streek. “Wie mij persoonlijk als lid van het team wil sponsoren, kan daarvoor een donatie doen in de speciale box bij Esso tankstation De Boezem in Lekkerkerk. Ook kan worden gedoneerd via mijn persoonlijke pagina op www.opgevenisgeenoptie.nl. Voor alle mensen die hebben gedoneerd draai ik dinsdag 23 mei tussen 9.00 en 12.00 uur verzoekplaten op de radio bij RTV Krimpenerwaard als dank. Het mag van alles zijn, dus kom maar op.”