Lezing over Wilhelmina van Pruisen

schoonhoven • Historische Vereniging Schoonhoven verzorgt op woensdag 26 april een lezing over prinses Wilhelmina van Pruisen. Plaats van handeling is het Artotheater, Het Klooster 5 in Schoonhoven, aanvang 20.00 uur. Vrije toegang. 

Wilhelmina van Pruisen (1751-1820) kwam in 1767 naar Holland, als bruid van de onzekere stadhouder Willem V. Het is de tijd dat onafhankelijke burgers (patriotten) in verzet komen tegen de ouderwetse opvattingen van de stadhouder. Ook prinses Wilhelmina bemoeit zich in 1787 actief met de politiek. Als patriotten haar staande houden in de Bonrepas, roept Wilhelmina de hulp in van haar broer, de koning van Pruisen. Deze komt met een leger en zo herstelt de stadhouder in zijn macht.

Na de Franse inval in 1792 vlucht het echtpaar naar Engeland. Later draagt Wilhelmina bij aan het ontstaan van het nieuwe koninkrijk.

Auteur Maarten-Jan Dongelmans neemt de bezoekers mee in het leven van Wilhelmina van Pruisenen, haar aanhouding en verblijf in Schoonhoven. Uit het Koninklijk Huisarchief komt de nauwelijks bekende, zeer persoonlijke brief die Wilhelmina in Schoonhoven aan haar kinderen schreef. Verder worden er foto's getoond van haar juwelen, die nu koningin Maxima sieren.