• Erwin de groot (r) in actie tegen Schoonhoven.
• Erwin de groot (r) in actie tegen Schoonhoven. Foto: John Wijntjes

'Resultaten maken het extra gezellig'

lekkerkerk • Het voetbalminnende deel van het dorp Lekkerkerk verkeert al een maand of acht in een staat van opwinding. De goede prestaties van het eerste elftal hebben daar alles mee te maken.

Tot pak 'm beet een jaar geleden kon je het eerste elftal uittekenen in de lagere regionen van de derde klasse en had het steevast een 'Houdini-act' nodig om aan de klauwen van het degradatiespook te ontsnappen. Dit seizoen is echter alles anders. Onder leiding van de nieuwe trainer Dennis Schoonewil werd de waakvlam een laaiend vuur en werd de één na de andere tegenstander slachtoffer van een voor Lekkerkerkse begrippen ongekend fanatiek voetbalcollectief. 

Extra gezellig
Erwin de Groot zegt het niet met zoveel woorden, maar hij geniet wel degelijk van de huidige situatie en de subtopklassering in de derde klasse D. "Dit is leuk voor de spelers, de supporters en al die mensen die zich vrijwillig inzetten voor vv Lekkerkerk", stelt de technisch begaafde middenvelder glimlachend vast. "Goede resultaten maken het extra gezellig, hè!"

Het was de combinatie van plezierig voetballen en die gemoedelijke verenigingssfeer die Erwin de Groot drie jaar geleden terugvoerde naar de club waar zijn sportieve loopbaan ooit begon: vv Lekkerkerk. Een jaar of zes was-ie toen hij voor het eerst het zwartwitte tenue aantrok en over het gras dartelde. Clubwatchers zagen het al meteen: hier loopt een talent. Ook Excelsior was onder de indruk en bracht hem onder in haar jeugdopleiding. Daarmee leek de basis gelegd voor een mooie voetballoopbaan.
"Ik ben uiteindelijk tot en met A1 bij Excelsior gebleven", blikt Erwin de Groot (27 inmiddels) terug. "Vervolgens kon ik naar FC Utrecht. Het eerste jaar daar verliep goed. Ik mocht met de selectie mee op trainingskamp en was reserve bij het eerste elftal. In het tweede seizoen veranderde er veel. Erik ten Hag werd hoofdtrainer en bracht een aantal middenvelders mee, waardoor ik op het tweede plan terechtkwam. In die periode heb ik ervaren hoe hard de voetbalwereld kan zijn. Mijn contract werd uiteindelijk niet verlengd en ik kon vertrekken."
Hij maakte de overstap naar vv Capelle, maar daar kreeg hij geen serieuze kans om zich in het eerste elftal te spelen. "Ik kwam er simpelweg niet tussen. Bij Zwaluwen Vlaardingen lukte dat wel. Ik heb er twee jaar met plezier gevoetbald, maar kreeg toen problemen met mijn enkel. Ik was in die tijd al volop aan het werk als hovenier en ondervond dat de combinatie van dat vak en voetballen op een redelijk hoog niveau verre van ideaal was. Ik nam daarom de beslissing om me volledig op mijn zaak te storten. Dat was net voor het eerste 'coronaseizoen', dus met de timing was niks mis. Dat afscheid voelde best goed. Doordat ik niet meer drie avonden per week hoefde te trainen en op zaterdag vrij van sportverplichtingen was, leek het wel of ik vakantie had."

Zijn liefde voor de bal keerde terug in de zomer van 2021. "Ik werd door een groepje Lekkerkerkers gevraagd of ik zin had om met hen gezellig een 'balletje te trappen'. Binnen de kortste keren was dat jongetjes-achtige gevoel weer bij me terug en besloot ik me beschikbaar te stellen voor de selectie van vv Lekkerkerk."
Vorig seizoen maakte hij zijn entree in het eerste elftal met de afspraak dat zijn werk in principe voorrang had op het voetbal. "Die deal is er ook dit jaar, maar ik heb de meeste wedstrijden gewoon gespeeld. Het gaat op zich lekker, maar echt tevreden over mijn spel ben ik niet. Die honderd procent fitheid van vroeger mis ik. Ook is mijn schot er niet bepaald beter op geworden na een paar seizoenen inactiviteit. Maar de lol maakt alles goed. Dit is een leuke spelersgroep. En we doen prima mee in de derde klasse. In het verleden speelden we nacompetitie om niet te degraderen, dit keer wordt het misschien nacompetitie met als doel promotie te pakken. Da's wel even een verschil. De komende weken zal duidelijk worden of we dat toetje kunnen binnenhalen. Een mooie uitdaging!"

Jan Timmer