• Mariska Vos (directeur De Vlieger) samen met bestuursleden Cootje Heeringa en Joris Schlappi van 't Huis van Noord.
• Mariska Vos (directeur De Vlieger) samen met bestuursleden Cootje Heeringa en Joris Schlappi van 't Huis van Noord. Foto: aangeleverd

Opluchting voor wijkcentrum ‘t Huis van Noord in Schoonhoven

Nieuws

SCHOONHOVEN • Goed nieuws voor bestuur, vrijwilligers en bezoekers van wijkcentrum ‘t Huis van Noord in Schoonhoven. Voor de komende jaren is onderdak gevonden bij basisschool De Vlieger.

“De kogel is door de kerk, begin juni gaan we verhuizen en krijgen we een mooie ruimte bij basisschool De Vlieger”, maakt een opgeluchte Cootje Heeringa bekend. Als bestuurslid van wijkcentrum ‘t Huis van Noord is ze samen met haar medebestuursleden maandenlang op zoek geweest naar een nieuwe locatie. “Een traject van veelvuldig overleg met de gemeente. Dank aan wethouder Irma Bultman die goed naar ons geluisterd heeft.”

Vluchtelingen
Het goede nieuws komt na een lastige periode. “Bijna hadden we vorig jaar november de handdoek in de ring gegooid”, zucht ze. “In maart 2022 moesten we, vanwege de opvang van vluchtelingen, vertrekken uit onze ruimte in sporthal De Meent. Hulp vanuit de gemeente was er, maar niet optimaal. We kregen de indruk dat diverse departementen langs elkaar heen werkten. Uiteindelijk was voor ons voorlopig beschikbaar het voormalig pand van Gerco aan de Bergambachterstraat 3.” Deze huisvesting bleek al snel verre van ideaal. De toegezegde ruimte op de benedenverdieping kwam er niet. Cootje: ”Dit had tot gevolg dat activiteiten zoals het succesvolle repaircafé niet meer konden doorgaan. Gehandicapten en ouderen kunnen niet naar boven omdat er geen lift is.”

Jeugdoverlast
Het initiatief voor het realiseren van het wijkcentrum in Schoonhoven-Noord gaat acht jaar terug. De wijk ondervond een toenemende overlast van jeugd en onveiligheid. Op aangeven van de directieleden van basisscholen De Rank en De Vlieger werd samen met de gemeente een bijeenkomst belegd in gebouw De Brug. Hier kwam duidelijk naar voren dat het probleem groter was. Het algemeen welbevinden en de verbinding in de wijk ontbrak, vooral door de diversiteit van culturen. Inmiddels heeft het wijkcentrum z’n vruchten afgeworpen. ‘t Huis van Noord biedt op dit moment meer dan twintig activiteiten en heeft een positief effect op de buurt, zeker voor de jeugd.

“Met de gemeente is afgesproken dat alles voor ons wordt verhuisd en dat de ruimte in de Vlieger netjes wordt opgeleverd. We willen onze vrijwilligers niet opnieuw hiervoor belasten”, geeft Cootje aan. “Dit wordt wat betreft het bestuur de laatste tijdelijke locatie. Uiteindelijk is het doel een vast onderkomen.”

Op 17 en 23 mei vanaf 19.30 uur worden in het huidige pand twee bijeenkomsten gehouden. Doel is om zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren zich aan te melden als vrijwilliger. Daarna is het vizier gericht op de nieuwe locatie.

Dirk Molenaar