• Rasha Koole-Mansour.
• Rasha Koole-Mansour. Foto: Dirk Molenaar

Rasha nog steeds beduusd van winst ‘Stem van de Waard’

Nieuws

BERGAMBACHT •  Daags na haar winst in de finale van de talentenjacht ‘Stem van de Waard’ zit Rasha Koole-Mansour (38) nog steeds op een roze wolk van deze bekroning.

Rasha Koole wist tijdens de finale van ‘De Stem van de Waard’ met het nummer ‘I dreamed a dream’ het publiek en de jury tot tranen toe te roeren. Hieraan terugdenkend wordt ze zelf ook enigszins emotioneel. “Mijn droom om naar het conservatorium te gaan is nooit uitgekomen.”

De uit Irak afkomstige Rasha is lovend over de begeleiding vanuit de organisatie tijdens deze eerste editie van de zangtalentenjacht. “Dit avontuur heeft mij podiumervaring gebracht en geleerd uit het hoofd te zingen”, blikt de onbetwiste winnares uit Bergambacht terug op de afgelopen maanden van haar deelname. 

Gevlucht 
Samen met haar ouders en twee broers vluchtte ze in 1998 naar Nederland. “Wij waren als christenen niet veilig daar”, vertelt ze. “Ons gezin behoorde tot de Chaldeeuwse Katholieke Kerk. Vanuit het opvangcentrum in Assen zijn we in Ammerstol terechtgekomen.” Om de taal zo snel mogelijk eigen te maken volgde Rasha extra lessen naast school. Nu getrouwd met een Nederlandse man beheerst ze de taal uitstekend in woord en geschrift.

Op het Schoonhovens Collega volgde ze de opleiding Mode en Commercie. Haar wens om in die richting verder te gaan is niet uitgekomen. Rasha legt uit: “Rond mijn examenperiode kwam bericht dat wij niet in Nederland mochten blijven. Vijf jaar lang heeft deze procedure geduurd. Gedurende die tijd heb ik gewerkt in een kledingzaak. Iedere zes maanden meldde ik me bij de politie voor verlenging van de werkvergunning. Uiteindelijk is de definitieve status toegekend en ontvingen we het Nederlands paspoort.”

Kerstliedje
Via toenmalig pastoor Van der Mee in Schoonhoven werd ze als tiener gevraagd om mee te zingen in het kerkkoor Next Generation. Haar eerste solo-optreden was in de Irakese kerk in Rotterdam waar haar ouders regelmatig kwamen. “Ik werd gevraagd om een kerstliedje te zingen. Heel spannend, maar ik heb het toch gedaan omdat ik het leuk vond om te doen. Vlak daarna vroeg Van der Mee of ik het Ave Maria wilde zingen. Daarna trad ik vaker op bij speciale diensten.”

Na afronding van de verblijfsvergunning wilde Rasha naar het conservatorium. Door omstandigheden is dit niet gelukt. Het was uitvaartbedrijf De Blauwe Vlinder in Waddinxveen die haar zo’n tien jaar geleden vroeg om regelmatig te zingen bij uitvaarten en herdenkingsdiensten. “Ik wil graag mijn stem ten dienste stellen bij dit soort gelegenheden. Het is goed te combineren met mijn werk als zelfstandig ondernemer. Sinds januari werk ik voor het bedrijf MvL Agency.”

Volgende stap
De talentvolle zangeres presenteert zich via haar eigen website. Na de overwinning in deze eerste editie van De Stem van de Waard droomt ze van een volgende stap in haar carrière: “Mijn wens is om als zangeres op te treden in het orkest van André Rieu. Het zou fantastisch zijn om dat te bereiken.”

Dirk Molenaar