• Wielerronde Lekkerkerk: altijd een mooi deelnemersveld.
• Wielerronde Lekkerkerk: altijd een mooi deelnemersveld. Foto:

Irene Schouten in Wielerronde Lekkerkerk

Sport

LEKKERKERK • Bram Hofman slaapt in de weken voor de Wielerronde van Lekkerkerk minder goed dan hij zou willen. Dat heeft alles te maken met zijn drang om zoveel mogelijk topwielrensters naar Lekkerkerk te halen. “Daardoor ben je net even wat onrustiger dan normaal.”

Hoewel de Ronde van Lekkerkerk uit drie koersen bestaat (eliterenners, amateurs en vrouwen) ligt het zwaartepunt van het evenement sinds 2000 bij de laatste categorie. 

“Al bij de eerste editie kregen we meteen tal van toppers aan de start,” weet Bram Hofman. “Met Leontien van Moorsel, die toen op de top van haar kunnen presteerde en de een na de andere titel op haar naam schreef, als grootste publiekstrekker. Leontien zorgde overigens wel voor een ‘saaie’ koers. In de eerste ronde ging ze er al vandoor om nooit meer teruggezien te worden door het peloton. Wat een macht!”

In het kielzog van Van Moorsel kwamen verschillende andere wereldtoppers graag naar Lekkerkerk. Van Marianne Vos tot Annemieke van Vleuten en van Sissy van Alebeek tot Chantal Blaak: allemaal wilden ze graag koersen in één van de drukstbezochte criteriums van Nederland.

Concurrentie
Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, weet Bram Hofman, sinds 2013 voorzitter van het even enthousiaste als vakkundige wielercomité van Lekkerkerk.

“Je moet er ieder jaar hard aan trekken om een mooi deelnemersveld samen te stellen. Dit keer is het extra lastig, omdat er in de week van Hemelvaart verschillende concurrerende wedstrijden zijn. Toch zijn we erin geslaagd om al een aantal toppers binnen te halen. Het meest trots zijn we op de komst van Irene Schouten. Geweldig dat ze hier gaat rijden. Ook hebben we de kampioen van Portugal in ons midden op Hemelvaartsdag en een toprenster uit Spanje. Daarnaast rekenen we op verschillende andere sterke wielrensters. De contacten daarover lopen. Binnenkort weten we meer.”

Veilig
Bram Hofman en de zijnen hopen op een goed en veilig koersverloop bij de drie wedstrijden tijdens de 59ste editie van het Lekkerkerkse wielerfeest.

“Vorig jaar hadden we de pech dat er twee koersen moesten worden stopgezet vanwege valpartijen. Dat hadden we nooit eerder meegemaakt. Gelukkig vielen de persoonlijke gevolgen voor de renners mee en trof niemand van de organisatie blaam. Wielrennen is een sport waar valpartijen kunnen plaatsvinden, al hoop je altijd dat dat uitblijft. We tekenen voor een vlekkeloos koersverloop.”

Jan Timmer