• Lieke Ouwerkerk genoot van haar avontuur op 'Million Dollar Island'.
• Lieke Ouwerkerk genoot van haar avontuur op 'Million Dollar Island'. Foto: Talpa Network

Lieke Ouwerkerk te zien bij ‘Million Dollar Island’

Nieuws

KRIMPEN AAN DE LEK • Lieke Ouwerkerk kijkt met veel plezier terug op haar deelname aan ‘Million Dollar Island’ (SBS6). ‘Zo gaaf, ik had het niet willen missen’.

De 23-jarige inwoonster van Krimpen aan de Lek wilde in haar tussenjaar -ze studeert af als industrieel productontwerper en wil daarna naar de Kunstacademie- gaan reizen en dan het liefst naar een eiland. “Ik wilde er even tussenuit en dacht aan Australië of Nieuw-Zeeland. Toen zag ik dat ze bij Million Dollar Island nog deelnemers zochten en liep het heel anders.”

Ze meldde zich aan en twee dagen later werd ze al gecast. “Grappig, want mijn ouders wisten het nog geeneens. Zij vonden het echt iets voor mij en na enkele testen was het snel rond.”

De voorbereiding was -mede vanwege een ‘terugverhuizing’ vanuit studentenstad Tilburg naar Krimpen aan de Lek- vrij hectisch. “Ik kende het programma van vorig seizoen en heb zoveel mogelijk afleveringen teruggekeken. Ook heb ik gegoogeld op praktische zaken als ‘hoe maak je vuur’’. Maar de tijd was te kort om me echt goed voor te bereiden.”

Blanco
Lieke raakte er niet van in de war en ging de uitdaging blanco aan: “Ik had me voorgenomen om vooral mezelf te blijven en volgens mij is me dat goed gelukt. Het begin was vrij chaotisch, dat wist ik nog wel van vorig seizoen. Daarbij heb ik eerst de kat uit de boom gekeken. Uiteindelijk vind je vanzelf aansluiting bij gelijkgestemden.”

Mede vanwege haar sportieve achtergrond –ze doet aan triatlon- kon ze haar grenzen zowel fysiek als mentaal verleggen. “Als er bijvoorbeeld gebrek aan eten was, en je echt trek had, was dat voor sommige deelnemers wel een ding. Die klaagden daar dan over en dan gaat het tussen je oren zitten. Ik kon dat wel loslaten.”

In het televisieprogramma moeten honderd deelnemers gedurende twee maanden zien door te komen op een verder onbewoond tropisch eiland, met als inzet grote geldprijzen. “Het is een soort mix tussen Expeditie Robinson en Big Brother”, legt Lieke uit. “Enerzijds moet je zien te overleven en zijn er allerlei spellen en anderzijds is er een grote sociale component.”

Volhouden
Lieke mag, om niet teveel over de afloop te verklappen, niet vertellen of ze het twee maanden volgehouden heeft, dan wel de eindwinnaar is. “Dat is lastig, vooral richting mijn directe omgeving. Soms moet je echt op het puntje van je tong bijten. De uitzendingen duren nog een aantal weken, dus ik moet nog even volhouden.”

Wat ze zeker wel mag vertellen is dat ze haar deelname een geweldige ervaring vond. “Ik ben dankbaar dat ik dit mocht meemaken. Ik kan het iedereen aanraden en zou het zo weer doen.”

Prikkels
Vooral de rust die ze op het eiland ervoer, is onbetaalbaar, zegt ze: “Hier in Nederland moet je altijd wel wat en heb je allerlei prikkels. Dat valt daar van je af. Je leeft van dag tot dag en geniet van kleine dingen. ‘s Nachts vanuit je slaapplaats naar de sterren kijken bijvoorbeeld, zo ontzettend gaaf!”

Thuis in Krimpen aan de Lek wil ze in haar tussenjaar nog meer leuke dingen gaan doen. “Ik wil een lange fietsreis gaan maken en in de zomer ben ik gedurende een aantal weken lifeguard op Ameland.” 

Camping
In september start haar nieuwe opleiding aan de Kunstacademie, bij voorkeur in Utrecht. Wat ze daarna wil, weet ze ook al.

“Het is mijn wens om een eigen camping te beginnen, met sportfaciliteiten, een ‘tiny house-community’ én een eigen atelier. Liefst in het buitenland. Dit idee werd tijdens mijn verblijf op het eiland geboren en wil ik de komende jaren verder gaan uitwerken”, besluit ze.

Million Dollar Island is iedere zondag om 20.30 uur te zien bij SBS6.