• Femke de Ruijter.
• Femke de Ruijter. Foto: Etienne M. de Ruijter

Therapie in Amerika moet Femke (24) helpen na ongeluk in Krimpen

Nieuws

KRIMPEN A/D IJSSEL • Femke de Ruijter heeft zo’n 25.000 euro nodig voor een therapie in Amerika, voor vermindering van haar klachten door niet-aangeboren hersenletsel.

Femke’s leven veranderde in 2017 abrupt toen ze op weg naar werk op de Burgemeester Aalberslaan in Krimpen werd geschept door een auto. “Ineens werd ik wakker in het ziekenhuis en had geen idee wat er gebeurd was. Ik had een schedelbasisfractuur, een bloeding in de hersenen en een hersenkneuzing. De eerste 24 uur heb ik op de high care afdeling gelegen. Ik moest frequent gecontroleerd worden of de bloeding zich niet zou uitbreiden. Als dit zou gebeuren moest ik direct geopereerd worden. Gelukkig heeft de bloeding zich niet verder uitgebreid.”

Overlevingsmodus
Na haar ontslag uit het ziekenhuis volgde er een pittig revalidatietraject, om te zorgen dat ze weer zou kunnen studeren, sporten, bijbaantje hebben etc. “De hele tijd stond ik in de overlevingsmodus en drong het niet tot mij door dat mijn hele leven vanaf dan anders was. In mijn enthousiasme bleef ik mijzelf door de jaren heen uitdagen om steeds verder te gaan om mijn oude leven weer op te pakken. Ik bleef doorgaan, maar ik was mijn lichaam chronisch aan het overbelasten. Tot het punt dat het niet meer ging. Mijn leven stond op z’n kop. De diagnose: niet-aangeboren hersenletsel, ofwel een leven met een beperking en onzekere toekomstplannen.”

Femke moest hierdoor ook noodgedwongen haar baan als trainster bij de Krimpense sportschool My Move beëindigen. 

Prikkels
“De afgelopen jaren heb ik eigenlijk geen dag gehad waarop ik me ‘goed’ voelde. Ik sta elke dag op met hoofdpijn en ga ermee naar bed. Daarnaast ben ik onwijs gevoelig voor prikkels zoals licht en geluid, met misselijkheid tot gevolg. In drukke ruimtes draag ik altijd geluiddempende oortjes. Verder draag ik vaak een zonnebril of een petje om overprikkeling ten gevolge van lichtgevoeligheid te voorkomen. Mijn studie Health policy & management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam volg ik zoveel mogelijk online vanuit huis, omdat ik heel snel uitgeput raak van het fysiek aanwezig zijn bij lessen, colleges of werkgroepen. Ik moet drie keer per dag dertig minuten liggen met mijn ogen dicht, zonder geluiden, om bij te komen. Als ik dit niet doe, lukt denken en functioneren niet meer en zijn dingen als boodschappen doen en koken onmogelijk.”

Femke wil ondanks alles ‘onwijs veel’ uit het leven halen en genieten. “Zoals het afmaken van mijn studie en uitvoeren van mijn hobby’s muziek, dansen en sporten. Alleen door het niet-aangeboren hersenletsel lukt dit niet. Ik heb veel dingen op moeten geven en op dit moment is de toekomst onzeker. Het is onzeker of ik mijn opleiding af kan maken en of ik later kan werken. Word ik geheel of gedeeltelijk afgekeurd? Dit stemt mij verdrietig, want ik wil niet afhankelijk zijn van een uitkering.” 

De oud-Krimpense, nu woonachtig in de Rotterdamse wijk Kralingen, heeft al tal van specialisten gezien. “Helaas is het mij niet gelukt om te herstellen. Ik heb van alles geprobeerd: fysiotherapie, psycholoog, neurologen, alternatieve geneeswijzen, homeopathische middelen, maar helaas zonder resultaat. Toch wil ik niet opgeven.” 

Intake
Een half jaar geleden hoorde ze over een behandeling in Amerika. “Hier heb ik me in verdiept en alle informatie verzamelt. Door deze informatie heb ik hoop dat deze therapie mij goed kan helpen en kan bijdragen aan mijn herstel. Ik heb een intake gehad en daar is uitgekomen dat deze therapie geschikt is om mij blijvend van mijn beperking/klachten af te helpen. Dat geeft me hoop. Het enige nadeel is dat deze therapie rond de 25.000 euro kost en aangezien er nog niet voldoende wetenschappelijke evidentie is, wordt het niet vergoed in Nederland.”

Om ervoor te zorgen dat ze de therapie daadwerkelijk kan volgen heeft Femke een crowdfunding opgezet. Wie wil doneren, kan dat hier doen. “De therapie staat voor eind mei gepland. Op dit moment heb ik de helft van het geld binnen.”