Afbeelding
stockfoto

Humanitas: ‘Ook in Krimpenerwaard is eenzaamheid een probleem’

Nieuws

KRIMPENERWAARD • Het ‘dorpse’ karakter van de Krimpenerwaard maakt dat eenzaamheid in mindere mate voorkomt dan in de (grote) stad. Door maatschappelijke ontwikkelingen verwacht Humanitas Midden-Holland echter dat de komende jaren eenzaamheid ook in de polder sterk zal toenemen.

Bestuurslid Ingrid van Hall coördineert al enkele jaren ‘Samen Optrekken’ binnen Humanitas. “Het is een vrij brede activiteit, die in alle geledingen terugkomt. Het richt zich vooral op de eenzaamheidsbestrijding”, legt ze uit. “Er zijn ongelooflijk veel mensen eenzaam. Bijvoorbeeld door verlies van een partner, echtscheiding of vanwege schulden. Vaak durven ze niet meer onder de mensen te komen en komen ze niet buiten. We helpen deze mensen door er een vrijwilliger aan te koppelen. Hij of zij bezoekt en begeleidt regelmatig de toegewezen persoon.”

“De aangeboden hulp is altijd van tijdelijke aard”, vervolgt ze. “Dat is één van onze kernwaarden. Mensen moeten weer zelf de regie over hun eigen leven krijgen. Dit noemen we zelfredzaamheid. Echter is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend.”

Als voorbeeld noemt ze mensen die lijden aan dementie. “Het komt vaak voor dat zij niet iemand om zich heen hebben die kan helpen. Ook dan zetten we een vrijwilliger in om toe te werken naar een definitieve oplossing. De inzet is maximaal tussen de zes en twaalf maanden.”

Grotere vraag
Inge weet dat in de Krimpenerwaard de inzet van Humanitas nog niet overal bekend is. “Met name in dit gebied speelt denk ik de kerk een belangrijke rol ter voorkoming van eenzaamheid. Toch is dit voor ons geen reden om stil te zitten. De vraag naar hulp wordt de komende jaren steeds groter, ook in de Krimpenerwaard.”

Om net als in Gouda slagvaardig te zijn, moeten vrijwilligers beschikbaar zijn om ingezet te kunnen worden. Een poging daartoe in Schoonhoven enkele jaren geleden werd helaas geen succes.

“Doel is om iedereen te helpen, die het even niet alleen redt”, maakt Inge duidelijk. “Bij Humanitas Midden-Holland in Gouda kun je als vrijwilliger naast Samen Optrekken aan de slag bij diverse andere activiteiten, zoals laaggeletterdheid, hulp bij geldzaken, taalmaatje of inzet bij de begeleide omgangsregeling.” 

Belangstellenden kunnen op de website kijken voor alle informatie.

Dirk Molenaar