• Locoburgemeester Pascal van der Hek op bezoek bij Rika en Noud.
• Locoburgemeester Pascal van der Hek op bezoek bij Rika en Noud. Foto: Jan Timmer

Noud en Rika van der Velden 60 jaar getrouwd: ‘mooie mijlpaal’

Nieuws

SCHOONHOVEN • Rika van Baaren en Noud van der Velden troffen elkaar ooit in een Schoonhovense snackbar en werden verliefd. Inmiddels zijn ze zestig jaar getrouwd.

Het kan bijzonder lopen. Noud en Rika van der Velden weten er alles van. “Ik verbleef begin jaren zestig vanwege mijn militaire dienst in het westen des lands,” vertelt de oorspronkelijk uit Eindhoven afkomstige bruidegom. “En ik woonde in Cabauw”, vertelt zijn eega. “Het was dus toeval dat we elkaar ontmoetten.”

Kok
“We waren meteen verliefd op elkaar”,  glimlacht Noud. “Ik was destijds in de kost in Schoonhoven en verdiende in mijn vrije tijd wat bij als kok in het restaurant van Cees van Engelen. Na mijn diensttijd moest ik echter terug naar Eindhoven. Daar werd ik gebeld door een korporaal, die me wist te vertellen dat ze in restaurant Tino in Schoonhoven een kok zochten. Zo keerde ik terug. Tja, en van het een kwam het ander.”

Het verliefde stel verloofde zich en trad op 20 april 1963 in het huwelijk in de zilverstad. Samen kregen ze twee kinderen- John en Karin- en zijn ze alweer een flink aantal jaren opa en oma van twee kleinkinderen. En minstens net zo mooi: inmiddels is er ook een achterkleinkind.

Respecteren
Na verloop van een aantal jaren besloot Noud van der Velden zijn koksbestaan in te ruilen voor werken in de bouw. Hij startte als metselaar bij een aannemingsbedrijf en werkte vervolgens tot zijn pensionering bij RIZ Bouw.

Rika van der Velden was tot de geboorte van haar kinderen actief als gezinshulp. “We hebben het goed samen”, stelt Rika (84) tevreden vast. Noud (83) kan het beamen. “Belangrijk is dat je elkaar respecteert, waar mogelijk steunt en de ruimte laat. Dat is bij ons altijd goed gelukt en dat is iets om dankbaar voor te zijn.”

Rika van der Velden kan het beamen. “Noud is een goede vent,” stelt ze vast. “Ik heb destijds de juiste keuze gemaakt. Fijn is ook dat hij, nu het fysiek allemaal wat minder bij me gaat, altijd voor me klaar staat.”

Bezoek
Het zestigjarig bruidspaar woont in een gezellig appartement aan de Schoonhovense Rotterdamseweg. De vele felicitatiekaarten, de visite van familieleden en het bezoek van locoburgemeester Pascal van der Hek maken deze donderdag 20 april extra feestelijk.

“Het is een mooie mijlpaal,” stelt het echtpaar vast. “Zestig jaar getrouwd, dat is niet voor iedereen weggelegd. Wij zijn erg blij dat we dit samen mogen meemaken.”

Jan Timmer