• Rechts verkeer vanaf de wisselstrook, links inkomend verkeer vanaf de kruising.
• Rechts verkeer vanaf de wisselstrook, links inkomend verkeer vanaf de kruising. Foto: Martijn Kuiler

Vooralsnog geen verdere aanpassingen aan ‘weefvak’

Nieuws

KRIMPEN A/D IJSSEL • De gemeente Krimpen aan den IJssel doet vooralsnog geen verdere aanpassingen aan het zogenaamde ‘weefvak’ op de Nieuwe Tiendweg tussen de grote kruising en de kruising met de Van Ostade- en Boerhaavelaan. Wel blijft ze de situatie in de gaten houden, zo gaf verkeerswethouder John Janson donderdagavond aan in de raadsvergadering, “maar in onze beleving is het er niet onveilig. Zo staat het ook in een extern onderzoeksrapport.”

Verkeer vanaf de wisselstrook en verkeer komende vanaf de kruising Krimpen-in voegen samen in het weefvak op de Nieuwe Tiendweg, voor de kruising met de Boerhaavelaan/Van Ostadelaan. Krimpens Belang heeft al meermalen aandacht gevraagd voor deze in haar ogen onveilige situatie. 

In de raadsvergadering van donderdag werd het opnieuw aan de orde gesteld door de partij, bij monde van raadslid Saskia Bijl. Dit naar aanleiding van het rapport van Bureau XTNT dat het project ‘De Grote Kruising’ heeft geëvalueerd en gemonitord. Daarbij is specifiek ook gekeken naar de situatie in het weefvak.  

“In het rapport lees ik: weefruimte is te krap, verkeer rijdt langzaam, soms staan er rijen tot het kruispunt, mogelijke ongevallen zullen beperkt blijven tot lichte aanrijdingen met blikschade... opmerkelijk”, aldus Bijl. “Van veel inwoners weten we dat ze er niet meer durven te rijden, omdat ze verkeer voor en achter zich tegelijk in de gaten moeten houden. Het document bevestigt wat wij zeggen, dat er mogelijke ongevallen zullen zijn. Beseft de wethouder dat ook lichte ongevallen kunnen leiden tot fysieke klachten bij mensen? Wil hij die verantwoording dragen en voelt hij de urgentie? Wat volgt er nog? Er staat in het rapport dat er op termijn wellicht nog aanpassingen komen aan de verkeerlichten om ze op elkaar af stemmen. Waarom wordt dat niet nu al gedaan, zodat opstoppingen in het weefvak worden voorkomen.”

“Er zijn al wat aanpassingen gedaan aan het weefvak, maar we blijven het in de gaten houden”, reageerde wethouder John Janson. “Het weefvak is kort, dat spreek ik niet tegen, maar het rapport spreekt niet van een onveilige situatie. Het is er best soms ingewikkeld. Als blijkt dat de vertragingen in het weefvak toch te lang zijn, gaan we de verkeerslichten aanpassen, maar vooralsnog geeft het rapport dit niet aan.”

Bijl vond het antwoord niet volledig: “Wat is voor u aanleiding om maatregelen te treffen: één ongeluk, twee ongelukken? Of alleen als er opstoppingen ontstaan. Wanneer is het voor u gevaarlijk?”.

“Natuurlijk monitoren we het en is elk schadegeval er één teveel”, reageerde de wethouder. “De verkeerslichten nu aanpassen is ingewikkeld. Het zou met zich mee kunnen brengen dat het ergens anders weer opstroopt, bijvoorbeeld vanaf de Ouverturelaan. Als blijkt dat er lange rijen staan passen we het aan, maar het rijdt nu goed door.”

Jeffrey van de Elst van Leefbaar Krimpen vroeg aandacht voor de doorsteek voor bouwverkeer naar Centrum-Zuid, die nu onrechtmatig gebruikt wordt door verkeer vanaf de wisselstrook om terug te rijden naar de kruising de Krimpenerwaard in. Janson: “Dit is een tijdelijke situatie. Verplaatsen zou betekenen dat vrachtverkeer ergens anders moet keren, wat zorgt voor gevaarlijke situaties. Zo gauw het kan sluiten we het af.”