• Struinen door de Krimpenerwaard.
• Struinen door de Krimpenerwaard. Foto: Studio Scherp en Bewogen

Nieuwe natuurstruinroutes door de Krimpenerwaard

Nieuws

KRIMPENERWAARD • Stichting Promotie Krimpenerwaard presenteert na de Fietsknooppuntenfolder nu ook een soortgelijke wandelfolder, de Struinroutekaart Krimpenerwaard.

Het betreft een flyer met vijf uitgeschreven looproutes en een knooppuntenkaart om zelf ook routes uit te stippelen. 

Up-to-date
“In eerste instantie dachten we aan het maken van nieuwe routes, maar al snel was het bestuur er uit om bestaande routes te gebruiken”, licht Teus Hoogerwaard namens Stichting Promotie Krimpenerwaard toe. “En zo viel ons oog op de in 2019 ontwikkelde struinroutes. Deze vijf routes zijn vernoemd naar de ‘flying big five’: de blauwborst, grote zilverreiger, buizerd, kievit en de zwarte stern. Daarbij werd gebruik gemaakt van het toenmalige wandelknooppuntennetwerk Krimpenerwaard.”

Hier en daar klopten de routebeschrijvingen niet meer. Gebieden zijn soms ook niet meer toegankelijk. Teus Hoogerwaard: “Maar er zijn ook mogelijkheden bij gekomen voor leuke aanpassingen van de routes. Reden genoeg om Maurice Kruk van bureau Mens en Groen in Haastrecht, de bedenker van de toenmalige routes, te vragen om alles weer up-to-date te maken. Hij ging aan de slag, liep alle routes na en heeft deze in sommige gevallen verlegd.”

In overleg met de Groen Alliantie werd bekeken of er op sommige plaatsen knooppunten toegevoegd konden worden. Dat is inmiddels gebeurd. Hoogerwaard: “We zullen elk jaar het drukwerk nalopen om te kijken of alles nog klopt. Wanneer nodig zal de folder worden aangepast”.

Anders
Struinroutes zijn wandelroutes, maar dan net even anders. Hoogerwaard; “Struinen is wandelen, maar dan op niet gebaande paden. De vijf struinroutes in de Krimpenerwaard staan voor ruim 92 kilometer wandelplezier dwars door weilanden, over stille paadjes, langs boerderijen, knotwilgen en water. Vaak onverhard, soms door de modder of tussen de dieren. Deelnemers doen er goed aan om altijd stevige en waterdichte schoenen te dragen. Uiteraard gaan we ervan uit dat ze de omgeving respecteren en de Krimpenerwaard schoon houden.”

De routes zijn niet bewegwijzerd en lopen niet altijd via de wandelknooppunten. In het broedseizoen zijn sommige delen afgesloten.

De struinroutes zijn via de website te downloaden als printversie voor onderweg. Wie een wandelapp op de telefoon heeft, kan de GPX-route downloaden. Een gedrukte wandelfolder, inclusief een overzichtskaart van de Krimpenerwaard, is verkrijgbaar bij de VVV-punten of in de folderdisplay bij toeristische locaties.