• Het Oranjecomité: Greet, Nathan, Hanny, Magdaleen, Maayke, Karin en Roxane (Sander ontbreekt).
• Het Oranjecomité: Greet, Nathan, Hanny, Magdaleen, Maayke, Karin en Roxane (Sander ontbreekt). Foto: aangeleverd

Ouderkerks Oranjecomité pakt uit met Koningsdag

Nieuws

OUDERKERK A/D IJSSEL • Er is in Ouderkerk aan den IJssel weer genoeg te doen tijdens Koningsdag. Nieuw is dat het programma dit jaar wordt afgetrapt met een heuse Oranjeavond.

Het achtkoppige Oranjecomité - ook wel bekend als Stichting Nationale Feesten Ouderkerk - is al sinds oktober bezig met de voorbereidingen voor de viering van Koningsdag 2023 in het IJsseldorp. Daarbij krijgt ze de helpende hand toegestoken door inwoners, verenigingen, scholen en andere organisaties.

“Onze sponsoren ondersteunen ons niet alleen financieel, maar dragen ook mooie ideeën aan, helpen mee met de voorbereiding, lenen materialen of hun land uit, maken programmaonderdelen, schrijven acties uit, zijn onderdeel van de jury, delen prijzen uit, kortom teveel om op te noemen”, vertelt comitélid Hanny Heuvelman. “Maar ook de Ouderkerkers zelf, verenigingen zoals Excelsior en de scouting en de scholen dragen hun steentje bij. Zo maken we er samen een mooi feest van, wat zorgt voor verbinding, niet alleen op Koningsdag zelf, maar zeker ook tijdens de voorbereiding.”

Ringsteken
Na de lastige coronajaren zit de gang er weer goed in bij het Ouderkerkse Oranjecomité. “Alle steun die we krijgen, geeft ons de drive om door te gaan. Dat die steun er al zeker 115 jaar is, is op te maken uit een krantenknipsel van mei 1909; ‘het Oranje-comité uit Ouderkerk hield vergadering en presenteerde het programma’. Later wordt de naam van de vereniging ‘Oranje Nassau’ genoemd, maar sinds 1983 organiseren we Koningsdag en eerder Koninginnedag, bevrijdingsfeesten en de herdenking van 4 mei onder de naam ‘Stichting Nationale Feesten Ouderkerk’. We lezen dat vele bestuursleden ons zijn voor gegaan. Zij bleven trouw aan de traditionele programmaonderdelen, zoals de lawaai-optocht, de aubade en het ringsteken. Uiteraard zetten wij dit enthousiast voort, want de inwoners waarderen dit volop. Kijk maar naar het grote aantal bezoekers vorig jaar.”

Vuurwerk
Afgelopen september werd in het dorp nog een verlaat bevrijdingsfeest gevierd. “Een leuke avond”, blikt Hanny terug. “Voor herhaling vatbaar, dus dit jaar is er een echte Oranjeavond op woensdag 26 april. In De Drie Maenen draait er vanaf 18.30 uur een familiefilm, waarvoor gratis kaartjes af te halen zijn bij Drogisterij Ceelen. Uiteraard zorgen we voor wat lekkers onder de film. Aansluitend vanaf 21.00 uur kunnen kinderen meelopen in een lampion- en fakkeloptocht onder begeleiding van de brandweer. Rond 21.30 uur stoppen we bij het Zijdepark en kan iedereen naar een vuurwerkshow komen kijken.”

Koningsdag zelf staat in Ouderkerk bol van de activiteiten voor jong en oud, waaronder de vrijmarkt, het springkussendorp en het ringsteken op de fiets voor kinderen aan de Kerkweg. Nieuw dit jaar zijn oud-Hollandse spelletjes en een chocoladeworkshop. Op de website van het Oranjecomité staat het complete programma. 

Hanny: “We hopen op een gezellige en feestelijke Oranjeavond en Koningsdag, met wellicht een ‘oranje’-zonnetje. Wij steken daar donderdag de 27ste de vlag voor uit en hopen natuurlijk dat iedereen in het dorp dat doet.”