Verhalen in kader van 'Open Joodse Huizen'

gouda • Streekarchief Midden-Holland organiseert donderdag 4 mei, in samenwerking met het Gouds Metaheerhuis en met ondersteuning van het Nationaal Holocaust Museum, voor de vijfde keer 'Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet'. 

Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar Joden of verzetslieden woonden en werkten voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Gouda is één van de zeventien steden die dit jaar deelneemt aan het programma. Op 4 mei zijn negen locaties te bezoeken waar op vaste tijdstippen wordt verteld.
Gouda had in de eerste helft van de twintigste eeuw een kleine maar bloeiende Joodse gemeenschap. In de jaren dertig breidde deze zich uit met een flink aantal gevluchte Duitse Joden. Van de ongeveer 500 in Gouda wonende Joden zijn er tijdens de Tweede Wereldoorlog 389 door de nazi's vermoord. Tijdens het programma wordt stil gestaan bij enkele levensverhalen die achter dit hoge cijfer schuilen. Eén van deze verhalen is bijvoorbeeld dat van de familie Monnikendam-Mok, die woonde aan Achter de Vischmarkt. Vader Maurits was bakker en beheerder van de Joodse begraafplaats. Moeder Esther maakte koosjere kaas. Alle gezinsleden werden vermoord in concentratiekampen. Ook is er aandacht voor verzetsverhalen van Gouwenaren. Zo wordt het levensverhaal verteld van de apothekersassistente Mieke Steensma, die haar ondergedoken Joodse hartsvriendin Jetje Carla Mogendorff en haar familie hielp aan voedselbonnen en andere zaken. Mieke werd opgepakt en kwam in meerdere kampen terecht, maar overleefde de oorlog.
Het programma is vrij toegankelijk. Sommige verhalen worden in woningen verteld, waar de capaciteit beperkt is. Er kan vooraf niet gereserveerd worden. Bijna alle verhalen worden op meerdere tijdstippen verteld. Grotere locaties zijn de Chocoladefabriek, het voormalig Joods bejaardentehuis aan de Oosthaven en de voormalige synagoge aan de Turfmarkt. Meer informatie:

q www.openjoodsehuizen.nl/gouda