• Ferran Houdijk in opperste concentratie.
• Ferran Houdijk in opperste concentratie. Foto: Erik van Kordelaar

Ferran Houdijk Talent van het jaar

polsbroek • Ferran Houdijk wil het komende polsstokverspringseizoen, dat op 13 mei in Linschoten begint, zijn progressie continueren. De polsstokbond beloonde de 15-jarige Polsbroekenaar recent voor zijn opvallende prestaties met de eretitel Talent van het jaar.

Ferran Houdijk verbeterde het afgelopen seizoen zijn persoonlijk record maar liefst elf keer. Zijn pr scherpte hij aan van 14,58 meter tot maar liefst 18,10 meter. Elke wedstrijd ging de scholier van de Schoonhovense scholengemeenschap Willem de Zwijger beter springen. "Ik begon vorig seizoen in de tweede klasse”, blikt Ferran Houdijk terug. "Eind juli stond ik pas voor het eerst op het podium." Drie weken later verbeterde hij op het Hollands Kampioenschap vier keer op rij zijn pr en won verrassend de titel in de jongenscategorie. "Ik steeg in het klassement en mocht mee naar de nationale titelstrijd in Linschoten. Daar eindigde ik als tweede met dezelfde afstand als mijn dorpsgenoot Harmen Bogaard, die een betere tweede sprong had dan ik. Eerst was ik teleurgesteld, maar later dik tevreden met mijn zilveren NK-medaille.”
Een verklaring voor zijn progressie heeft Ferran Houdijk niet direct, maar zijn trainingsarbeid zegt genoeg. "Ik heb een personal trainer, waar ik krachttraining van krijg,” vervolgt de jeugdige Polsbroekenaar. "Bij de polsstokclub in Polsbroekerdam, waar ik lid van ben, is Anja Helmes mijn coach. Daarnaast is er nog een techniektrainer, die aangeeft wat beter kan. Ik was in de loop van het seizoen in staat de stok verder in het water te zetten, waardoor er verdere sprongen uit rolden.”
Ferran Houdijk ontving zijn trofee onlangs tijdens een feestelijke avond in de Vlisterstee in Vlist. De winnaars van het ABZ de Samenwerkingsklassement ontvingen allemaal een exemplaar van de leiderstrui. Hier gingen de prijzen naar Rian Baas (senioren), Demi Groothedde (dames), Reinier Overbeek (junioren), Wessel Schenk (jongens) en Thalina van der Wind (meisjes). Jaco de groot uit Kamerik werd verkozen tot Springer van het jaar.
Onlangs vond de eerste buitentraining plaats in Polsbroekerdam. "In januari ben ik al begonnen met krachttraining,” aldus de talenvolle Ferran Houdijk, die in zijn laatste jaar bij de Jongens grootse plannen heeft. "Ik hoop een afstand van 19.50 meter aan te kunnen. De grens van 19 meter moet ik kunnen doorbreken. Twintig meter is nog te ver. Naast het prolongeren van de Hollandse titel wil ik Nederlands kampioen worden. Nu voetbal ik nog bij SPV'81 bij Jongens onder 15, maar als die wedstrijden erop zitten, richt ik me volledig op het polsstokverspringen."

Wim Kroone