• Dave Koolwijk en René Eyra.
• Dave Koolwijk en René Eyra. Foto: John Wijntjes

Koolwijk op z'n plaats bij SPV'81

polsbroek • Al twee decennia is de inwoner van Polsbroekerdam meerdere keren per week te vinden op de accommodatie van de dorpsclub, die sportief gezien betere tijden heeft gekend. Vorig seizoen handhaafde SPV’81 zich na nog een sterke tweede seizoenshelft. Met de huidige strenge degradatieregeling, waarbij drie clubs afdalen naar de vijfde klasse, lijkt het doek nu te gaan vallen voor de nummer 12, waarin Dave Koolwijk voorop gaat in de strijd. “We zullen blijven knokken tot de laatste snik,” zegt hij resoluut. “Zaterdag de 29ste spelen we tegen Cabauw, dat nu op de haalbare nacompetitieplek staat. Deze derby is voor ons de wedstrijd van het jaar. Als we winnen, is alles nog mogelijk.”

SPV-trainer René Eyra, die aan het eind van het seizoen naar een andere vereniging overstapt, gaat mee in het bijna onmogelijke scenario, dat Dave Koolwijk schetst. “Van opgeven willen ze in Polsbroek niet weten,” aldus Eyra. “Dave is een multifunctionele speler, die zich voor 100% inzet. Hij is een voorbeeld voor anderen, al is hij soms te enthousiast en pakt hij weleens een onnodige kaart.”
“Nou, dat valt hartstikke mee,” pareert de rechtsachter, wiens broer Sander voorlopig ontbreekt vanwege een schorsing. “Voetballen is voor mij een ideale uitlaadklep naast mijn werk in het familiebedrijf. We hebben een transportbedrijf, dat al 101 jaar bestaat. Nu ben ik planner, maar een paar jaar terug was ik internationaal chauffeur. Toen speelde ik twee seizoenen in het tweede elftal, omdat ik doordeweeks niet kon trainen. Ik miste die trainingen en de gezelligheid na afloop.” Dave Koolwijk ziet de komende wedstrijden van SPV’81met vertrouwen tegemoet. “Het spel maken lukt ons niet, maar in de omschakeling kunnen we verrassen. In Stijn Achterberg hebben we een koele afmaker. Hij is de laatste weken op schot.”
René Eyra, die het trainersvak leerde in Polsbroek, neemt een vracht ervaring mee naar zijn nieuwe club. "Als van beide kanten de puntjes op de ‘í' zijn gezet, maak ik de naam van deze vereniging bekend,” besluit Eyra. "Als trainer moet je accepteren hoe een vereniging in elkaar zit. Ik heb geleerd het geduld te bewaren als het tegenzit. Ik heb het bij SPV'81 goed naar mijn zin gehad en zal in de toekomst nog regelmatig mijn gezicht laten zien in Polsbroek.”

Wim Kroone