• Ben Eekman en Rob Wagemakers voor de bibliotheek in Lekkerkerk.
• Ben Eekman en Rob Wagemakers voor de bibliotheek in Lekkerkerk. Foto: bibliotheek

Wijkagent Ben Eekman houdt eerste spreekuur in bibliotheek Lekkerkerk

Nieuws

LEKKERKERK • Koffie in de aanslag en keus uit een roze koek of een mergpijp. Wijkagent Ben Eekman van Lekkerkerk had niets te wensen overgelaten bij zijn eerste inloopspreekuur in de plaatselijke bibliotheek.

Eekman is donderdagmiddag neergestreken aan een tafel tussen de boekenkasten van de Lekkerkerkse bieb. Klaar om inwoners te ontvangen op zijn eerste spreekuur. “Dit ga ik vanaf nu een keer per maand doen. Iedereen kan zo binnenlopen om kennis te maken, een vraag te stellen of een melding te doen.”

Boa
Al direct is er animo. “Er stonden zelfs al mensen buiten te wachten, nog voor we waren begonnen.” Eekman laat zich bij de inloop vergezellen door Rob Wagemakers, die buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) is in Lekkerkerk. Eekman: “In ons werk trekken we al veel met elkaar op, bijvoorbeeld tijdens een surveillance. Onderling wordt er ook veel informatie gedeeld. Zo kunnen we snel schakelen. Logisch dat we daarom ook samen dit spreekuur doen, zeker omdat onze werkvelden deels overlappen. Bijvoorbeeld bij een melding van parkeeroverlast in de wijk, kunnen we samen werken aan een oplossing. Ik kan handhavend optreden, maar als blijkt dat inrichting van de parkeerruimte echt te wensen overlaat, heeft Rob zo weer z’n ingangen bij de gemeente om er aan te werken. Zo versterken we elkaar en dat werkt tot op heden prima. In de toekomst hoop ik ook andere organisaties meer te betrekken, bijvoorbeeld de woningbouw of het welzijnswerk.”

Ben Eekman is pas sinds januari van dit jaar werkzaam in Lekkerkerk. “Ik vind het belangrijk dat je als wijkagent zichtbaar bent in het dorp, zeker als nieuwkomer. Dat je makkelijk bereikbaar bent voor alle inwoners en organisaties. Vandaar dat naast dat je me op straat tegen kunt komen, ik nu maandelijks te vinden ben in de bibliotheek. In Krimpen aan de Lek en Schoonhoven is er ook een dergelijke mogelijkheid. De ervaringen daar zijn positief, dus hopelijk kunnen we dat hier ook voor elkaar krijgen.” 

Achter de voordeur
Eekman was voorheen werkzaam als wijkagent in Schipluiden bij Delft. “Een hele andere omgeving. Kleinschaliger en wat gemoedelijker. Er zijn daar bijvoorbeeld maar drie winkels. Jeugdoverlast is er wel, noem het meer baldadigheid. Lekkerkerk is wat dat betreft een stuk dynamischer. Ik kende het dorp verder niet, ja, alleen van mij motorritjes privé over de dijk. Wat ik wel al gemerkt heb, is dat er hier het nodige speelt, veelal achter de voordeur. Huiselijk geweld, overlast, ruzies, noem maar op. Het is hier aanmerkelijk drukker dan ik gewend was, maar dat maakt het werk ook aantrekkelijk.”

Met het spreekuur wil Eekman inwoners meer betrekken bij het politiewerk. “Als je vragen hebt of iets wil bespreken, spreek me aan. Het maakt niet uit of het om iets kleins of groots gaat. We praten dan over mogelijke oplossingen en wat ik voor je kan doen”, geeft hij van achter de tafel aan.

Camera’s
Nog maar kort in het dorp, heeft hij al wel het nodige in zijn hoofd om aan te werken. “Zo zou ik graag zien dat het bedrijventerrein wordt voorzien van camera’s. ‘s Avonds laat is het daar uitgestorven. Als er dan eens een auto rondrijdt, kunnen we aan de hand van het kenteken op de beelden zo uitzoeken om wie het gaat en wat diegene daar op dat tijdstip te zoeken heeft. Een ander iets is het instellen van buurtpreventie, waarbij buurtbewoners fysiek een oogje in het zeil houden in de wijk, als verlengstuk van de politie. Bewoners maken daarbij ‘s avonds in groepjes een rondje door de wijk om te kijken of er sprake is van criminaliteit. Ze zijn zo de ‘ogen en oren’ in de buurt. Lieden die er rondhangen voelen zich dan toch in de gaten gehouden.”

Tot en met de zomervakantie is het spreekuur van de wijkagent op donderdag 11 mei, 8 juni, 13 juli en 10 augustus, van 14.00 tot 16.00 uur, in de bibliotheek van Lekkerkerk aan de Talmastraat 1. Inwoners kunnen er zonder afspraak terecht. Boa Rob Wagemakers is ook aanwezig op elk spreekuur. Wijkagent Ben Eekman is tevens te bereiken via www.politie.nl (klik op Mijn buurt). Daarnaast is hij bereikbaar via een DM (privébericht) op Instagram: wijkagent_lekkerkerk.