• Onthulling van een eerder herdenkingsbord in Haastrecht.
• Onthulling van een eerder herdenkingsbord in Haastrecht. Foto: Janet de Graas

Ook herdenkingsbord voor oorlogsslachtoffers Willige Langerak

Nieuws

WILLIGE LANGERAK • Burgemeester Pauline Bouvy-Koene onthult woensdag 19 april een herdenkingsbord voor twee oorlogsslachtoffers op de begraafplaats in Willige Langerak. Op het bord is een foto en een korte levensgeschiedenis geplaatst van Arie Cornelis Hoogendoorn (1923-1945) en Clarence Ash (1919-1944).

Arie Cornelis Hoogendoorn uit Willige Langerak werd op 27 juli 1943 tewerkgesteld in het kader van de Arbeitseinsatz. Hij kwam te werken in een ijzergieterij te Weidenau/Sieg. Hij kwam nog een keer thuis om zijn ouders en broer Koos te bezoeken, waarbij hij zich optimistisch toonde over zijn kansen om de oorlog te overleven. Terug in Weidenau werd de fabriek door de geallieerden gebombardeerd. Ternauwernood overleefde Arie het. 

Hierna moest hij als verkenner voorop met een Duitse vrachtwagen meerijden en alarm slaan als hij geallieerde vliegtuigen zag. Tijdens één van deze tochten liep Arie, mede door slechte kleding en ondervoeding, een zware long- en keelontsteking op. Hij lag vier weken in een bunker zonder medische hulp. Toen  hij uiteindelijk naar een ziekenhuis werd gebracht was het te laat. 

Arie overleed op 21 april 1945 en werd in de tuin van het ziekenhuis begraven. Op zijn graf werd een houten kruis geplaatst. Zijn ouders wensten dat hun zoon in Willige Langerak begraven werd. Na een lange correspondentie gebeurde dit uiteindelijk op 31 augustus 1951.

Operatie Market-Garden
Engelsman Clarence Ash behoorde tot het tweede South Staffordshire Regiment, dat in september 1944 met zweefvliegtuigen landde ten noorden van Wolfheze. De A-compagnie, waartoe Clarence behoorde, werd ingezet in de omgeving van het Arnhemse gemeentemuseum. Door de overmacht van de Duitsers mislukte operatie Market-Garden.

De restanten van de Engelse, Canadese en Poolse troepen probeerden in de nacht van 25 op 26 september, in bootjes over de Neder-Rijn, een goed heenkomen te zoeken. Velen werden door de Duitsers gedood of verdronken. Ook Clarence kwam hierbij om het leven. Op 18 november spoelde zijn lichaam ongeveer tachtig kilometer verderop in de Lek aan bij Willige Langerak. Hij werd gevonden door Jaap Bestebroer en Jan van Holten. 

Blijvende aandacht
De gemeente Krimpenerwaard hoopt dat er met het plaatsen van herdenkingsborden blijvende aandacht is voor de oorlogsslachtoffers en hun verhalen. Eerder werden borden geplaatst op de begraafplaats in Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk, Gouderak en Haastrecht.

Het is de bedoeling dat ook oorlogsslachtoffers op de overige begraafplaatsen in de gemeente een herdenkingsbord krijgen. Om hen te eren en nooit te vergeten.