• Peter de Vries en Ernst Jan van Niedek.
• Peter de Vries en Ernst Jan van Niedek. Foto: aangeleverd

Schoolkinderen gaan weer op avontuur in de techniek

Nieuws

KRIMPENERWAARD • Basisschoolleerlingen worden ook dit schooljaar meegenomen ‘op avontuur’ in de techniek. Maakbedrijven uit de regio staan weer voor de klas om kinderen kennis te laten maken met technische beroepen en mogelijk hun belangstelling te wekken voor een toekomst in de branche.

“In de lessen proberen we de leerlingen te interesseren om een vak in de techniek te kiezen”, vertelt Peter de Vries. De Krimpenaar was in 2016 initiatiefnemer van het avontuur-project, vanuit zijn gedrevenheid om het belang van techniek duidelijk te maken aan kinderen. “Want zonder techniek staat de wereld stil.” 

Ernst Jan van Niedek uit Krimpen aan den IJssel is sinds 2019 bij het project betrokken. Hij vult aan: “Techniek wordt steeds belangrijker. De Nederlandse industrie zit te springen om goed technisch personeel op alle niveaus. Met name aan goed en hoog opgeleide werknemers, die in de praktijk complexe projecten kunnen realiseren, is grote behoefte. Je hoeft echt geen bankier, dokter of advocaat meer te worden om lekker te kunnen verdienen, want bijvoorbeeld een loodgieter verdient tegenwoordig ook gewoon een prima boterham.”

Geluid
Het project ‘Op avontuur in de techniek’ is een samenwerking tussen de gemeenten Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard, waarbij De Vries en Niedek om en om samen met bedrijven uit de omgeving gastlessen verzorgen in de groepen 7 van scholen in de drie genoemde gemeenten. “Gezien het succes en omdat de corona-maatregelen het weer mogelijk maken gaan we dit schooljaar in mei en juni weer op avontuur in de techniek”, aldus Peter de Vries. “Een bedrijf laat kinderen kennismaken met het product dat zij maken, een elektrische auto bijvoorbeeld. Ook gaan kinderen aan de slag met technische vraagstukken rond het thema geluid. Een belangrijk aspect omdat kinderen al op steeds jongere leeftijd gehoorschade op kunnen lopen. Dat kan op latere leeftijd allerlei gezondheidsklachten veroorzaken. De ervaringen van dit avontuur in de techniek helpen de leerlingen hopelijk om in groep 8 een goede keuze te maken voor het vervolgonderwijs.”

Een achttal bedrijven heeft zich voor dit schooljaar verbonden aan ‘Op avontuur in de techniek’. “We gaan eigenlijk voor het dubbele, dus roepen we plaatselijke bedrijven in de maakindustrie op om ook mee te doen en samen met ons een aantal lessen te geven op school. We gaan daarbij voor een zo breed mogelijk palet. Dus bijvoorbeeld ook horecabedrijven zijn welkom, waarbij een kok voor de klas vertelt over zijn of haar werk, maar denk zo ook aan de brandweer.”

Voor sommige bedrijven levert deelname extra voordeel op, weet De Vries uit ervaring. “Bij Bakkerij Casteleijn in de Stormpolder in Krimpen aan den IJssel - die al langer met het project meedoet - werken nu jongeren als vakantiekracht, die in het verleden zelf les op school hebben gehad van dit bedrijf. Dat hebben ze dan toch in hun achterhoofd gehouden.”

Banden plakken
De Vries benadrukt dat niet alleen grote bedrijven meedoen. “Buijs Rijwielen in Krimpen aan den IJssel doet bijvoorbeeld ook mee als eenmanszaak. In die les vertellen we uit hoeveel onderdelen een fiets bestaat en buigen de kinderen zich over de vraag waarom een fiets zo prettig rijdt op luchtbanden. Dit vergt toch wat technisch inzicht. Een jongetje kwam in een eerdere les naar mij toe omdat hij zich verwonderde dat je met banden plakken geld kan verdienen. En dan dat meisje: keurig aangekleed, maar ze kon bandenplakken als de beste. Mooi om te zien.”

Van deelnemende bedrijven wordt gevraagd om twee tot drie lessen te verzorgen op scholen in de regio. De Vries: “Na een algemeen deel over de techniek en introductie in het werk en de producten van een specifiek bedrijf, volgt een praktijkdeel inclusief speurtocht rondom het thema geluid. Duur van de les is twee uur. Voor scholen zijn er geen kosten verbonden aan de gastles. Zowel scholen als geïnteresseerde bedrijven kunnen zich aanmelden op onze website.”