• Brechje en Siënna.
• Brechje en Siënna. Foto: Jan Timmer

Kunst van leerlingen OBS Het Schateiland te zien in Bibliotheek Lekkerkerk

Nieuws

LEKKERKERK • ‘Dieren in de kunst’ heet het nieuwste project van basisschool Het Schateiland. Het resultaat is te zien in de bibliotheek van Lekkerkerk.

“We hebben de afgelopen weken hard gewerkt”, zegt Brechje van der Pijll, terwijl  ze samen met haar 12-jarige klas- en leeftijdsgenootje Siënna Goverts een rondleiding geeft door de school.

Abstraheren
Aan de hand van het projectthema ‘Dieren in de Kunst’ werd de afgelopen periode schoolbreed getekend, geknutseld en geboetseerd. Ook de groep 8-leerlingen Brechje en Siënna konden aan de bak. Met hun groepsgenoten moesten ze een realistisch weergegeven dier steeds wat verder abstraheren, zodat er slechts een paar herkenbare lijnen overbleven.

“We kregen eerst als voorbeeld de beroemde ‘Stier’ van Paulus Potter”, vertelt Siënna. “Dat beeld moesten we goed bestuderen en natekenen en daarna langzaam maar zeker omzetten tot een tekening in Picasso-stijl. Best moeilijk, maar ook heel leuk.”

Klei
“In andere klassen gingen de kinderen met klei aan de slag. Ook daarvan moest een dier gemaakt worden,” weet Brechje. “Daarbij was het vooral belangrijk om de textuur van het dier vorm te geven: de haartjes, de schubben enzovoorts. Groep 7 was bezig om flessen in papiermaché te wikkelen en van een dierenkop te voorzien, de kleuters maakten zelf een vogelnestje en de groepen 6 en 7 kregen les in verschillende kunststijlen.”

Vlinder
Zelf heeft Brechje een vlinder getekend (zie foto) . Daarmee was ze zeker geen uitzondering. “Veel kinderen hebben voor een vlinder gekozen,” glimlacht de jonge Lekkerkerkse.”Maar vogels waren het meest populair. Daarvan zie je er heel veel. Met de giraffe op de tweede plaats.”

Schateiland-lerares en natuurliefhebber Janny van Herk hoort de enthousiaste verhalen van haar ‘schoolambassadeurs’ glimlachend aan. “Brechje en Siënna hebben het thema ‘Dieren in de Kunst’ goed verwoord,” zegt ze. “Het is mooi te zien hoe het project breed omarmd is. Leuk is het ook dat we de werken mogen exposeren in de bibliotheek van Lekkerkerk en dat wethouder Wisja Pannekoek de tentoonstelling opent.”

Wie de Schateiland-kunst wil komen bewonderen is de komende weken tijdens de openingstijden van de bibliotheek van Lekkerkerk welkom.

Jan Timmer