Plan vakantiehuisjes Krimpenerhout van de baan

regio • Het plan voor het realiseren van vakantiehuisjes in de Krimpenerhout is van de baan. Dat gaf wethouder Kirsten Jaarsma donderdagavond aan in de raadsvergadering van Krimpen aan den IJssel. 

Het plan voor een ‘ecolodge-park’ in het recreatiegebied tussen Krimpen aan de Lek en Krimpen aan den IJssel leidde tot veel protest. Een petitie tegen het initiatief is inmiddels ruim vierduizend keer ondertekend. ‘Voor het plaatsen van 120 ecolodges moet een groot stuk natuur in de Krimpenerhout wijken. Hierbij wordt de rust verstoord voor zowel mens als dier’, aldus de initiatiefnemers van de petitie ‘Berscherm ons Krimpenerhout’. 

“Vanwege het ontbreken van draagvlak is het plan nu van de baan”, gaf Jaarsma donderdagavond aan in de raadsvergadering.

Weerstand
Jaarsma heeft zitting in het bestuur van de Groenalliantie Midden-Hollland, een samenwerkingsverband van vijf gemeenten in de regio, die het gebied rond de Surfplas aan de N210 in beheer heeft.

“Als bestuur hebben we vanmiddag vergaderd over het ecolodge-park in de Krimpenerhout. We hebben de uitkomsten van de informatiebijeenkomst op 13 maart besproken. Er is op die avond nogal massieve weerstand geboden tegen een dergelijk plan en dat is daarna doorgegaan. Het bestuur van de Groenalliantie heeft de harde eis dat er compensatie komt voor het groen dat voor de realisatie van een dergelijk project wordt ingenomen. Tot op heden is hier geen oplossing voor gevonden door de gemeente Krimpenerwaard. Met het ontbreken van mogelijkheden voor groencompensatie heeft het bestuur besloten om haar bijdrage aan de verkenning van het project af te ronden. Het belang van draagvlak is daarbij uitgebreid aan bod gekomen, de Krimpenerhout is immers een waardevol en populair recreatiegebied, ook voor inwoners van Krimpen aan den IJssel.”

Gemeente Krimpenerwaard
Concreet betekent dit alles dat de Groenalliantie geen verdere stappen zet in het planproces, gaf Jaarsma aan.

“Het initiatief wordt teruggegeven aan de gemeente Krimpenerwaard als initiatiefnemer. Ik heb inmiddels meerdere keren contact gehad met collega-wethouder Wisja Pannekoek van Krimpenerwaard, die portefeuillehouder is van dit project. We hebben samen gesproken over het belang van draagvlak en wat het plan teweeg heeft gebracht. De uitkomst van de inwonersavond en de inmiddels veelvuldig ondertekende petitie wegen voor ons beiden zwaar. Collega Pannekoek meldde mij verder dat de raad en het college van Krimpenerwaard positief blijven staan tegenover het idee van overnachtingsaccommodaties, zoals eco-lodges, in de Krimpenerwaard, alleen niet in de Krimpenerhout.”

Martijn Kuiler