• Wout Sterrenburg samen met zoon Pim voor de slagerij in Krimpen aan de Lek.
• Wout Sterrenburg samen met zoon Pim voor de slagerij in Krimpen aan de Lek. Foto: Jan Timmer

75 Jaar Slagerij Sterrenburg: jubileum van ambacht en kwaliteit

Zakelijk

KRIMPEN AAN DE LEK • Met kwaliteit en klantvriendelijkheid als pijlers kom je ver, weten ze bij Slagerij Sterrenburg. Op 12 april bestaat het familiebedrijf exact 75 jaar. “Een bijzondere mijlpaal”, stelt Wout Sterrenburg over de zaak, die in het voorjaar van 1948 in handen kwam van zijn vader Wim en moeder Nel.

“Pa groeide op in de crisistijd van de jaren dertig en wilde, nadat hij op zijn veertiende van school kwam, het liefst dieselmonteur worden. Er was echter geen werk te vinden in die sector. Opa wees hem er op dat hij misschien wel in het slagersvak aan de slag kon. Dat lukte, maar erg naar zijn zin had hij het niet bij die eerste baas. Reden om uit te kijken naar iets anders. Pa vond een nieuwe werkgever in Ridderkerk. Daar had hij het wel naar z’n zin. Dat kwam omdat hij daar als mens behandeld werd en huiselijkheid ervoer. In het verlengde daarvan ging hij het slagersvak steeds leuker vinden.”

Crisis
Na het overlijden van Wim Sterrenburg’s vader veranderde er veel. Oma bleef alleen achter met de kinderen en Wim wilde werk dichterbij.

“Bij de slagerij van Piet de Jong aan de Rijsdijk hier in Krimpen aan de Lek was plek,” diept Wout Sterrenburg op uit de familiegeschiedenis. “Dat was in 1938. Nederland zat nog midden in de crisis toen en er kwam een nog beroerdere tijd aan: in 1940 brak de Tweede Wereldoorlog uit en werd Nederland bezet door Duitsland. De Jong werd op last van de Duitsers verplicht tot slachten voor de distributie. Na de oorlog kreeg mijn vader de behoefte om als slager een nieuwe stap te gaan zetten. In 1948 kreeg hij, samen met mijn moeder, de kans. In Zwolle was een vacature voor een filiaalchef in een slagerij. Pa meldde zijn baas dat hij richting Zwolle zou reizen om de overstap in gang te zetten. Hij zat al bijna in de trein naar de Overijsselse hoofdstad toen Piet de Jong hem opperde om zijn zaak over te nemen. Mijn vader en moeder zeiden hun Zwolse avontuur af en kochten de slagerij in Krimpen aan de Lek.”

Beste koe
Hun start als ondernemer vond plaats in een moeilijke tijd. In de eerste jaren na de Bevrijding waren veel producten nog ‘op de bon’ en kreeg een slager een afgemeten aantal kilo’s vlees toegewezen.

“Mijn vader kreeg van een bekende het advies om altijd ‘de beste koe te kopen die hij kon krijgen’. ‘Je zult dan misschien minder verdienen, maar je blijft altijd bestaan’, voegde de man er aan toe. Het bleek een zeer wijze raad die door mijn vader omarmd werd en 75 jaar later nog altijd de basis vormt van onze slagerij.”

Familiebedrijf
Wout Sterrenburg kwam in 1978 in het familiebedrijf te werken. Zijn oudere broer Kors was al eerder toegetreden. In 1981 namen Wout en Kors de zaak over van hun ouders. De samenwerking duurde achttien jaar. Toen overleed Kors. De herinnering aan het veel te vroege afscheid emotioneert Wout Sterrenburg nog steeds.

“Iedereen maakt in zijn leven mooie en verdrietige momenten mee”, zegt hij. “Beide vormen je. Zeker nu we ons 75-jarig jubileum gaan vieren denk ik nog wat vaker aan mijn ouders en mijn broer.”

Breed assortiment
Slagerij Sterrenburg geldt nog altijd als een kwaliteitszaak met mooie producten. “Het zijn er veel meer dan in vroeger dagen”, glimlacht Wout. “We zijn allang geen slager meer met een basispakket van vlees en vleeswaren. Het assortiment is in de loop der jaren zoveel groter geworden. Zo hebben de kant-en-klare maaltijden een enorme vlucht genomen en verwennen we onze klanten met de lekkerste patés en soepen; om maar wat voorbeelden te noemen. Het enige wat ongewijzigd gebleven is, is de ambachtelijke wijze waarop we onze producten bereiden. Precies dat maakt dit vak zo mooi en boeiend.”

Hoewel Wout Sterrenburg en zijn op de achtergrond meewerkende vrouw nog niet van ophouden willen weten mogen ze al wel vaststellen dat het met de toekomst van zijn bedrijf goed zit: zijn al volop in de onderneming actieve zoon Pim zal Slagerij & Traiteur Sterrenburg ooit overnemen. 

“Dat is een fijne gedachte”, zegt Wout. “Maar eerst gaan we feest vieren met onze klanten en ons geweldige team. Op 12 april houden we van 17.00 tot 21.00 uur open huis met een hapje, een drankje en een demonstratie worst maken. Iedereen is welkom!”

Jan Timmer