• Een aantal vrijwilligers van @Home aan de koffietafel in de Fonteinkerk.
• Een aantal vrijwilligers van @Home aan de koffietafel in de Fonteinkerk. Foto: John Wijntjes

Fonteinkerk wil ‘wijkhuiskamer’ zijn

Algemeen

KRIMPEN A/D IJSSEL • In de Krimpense Fonteinkerk is er drie keer per week @Home, een inloop in huiselijke sfeer voor wie verlegen zit om een praatje met een kop koffie erbij.

Prominent in de hal van het kerkgebouw aan de Burgemeester Aalberslaan staat een flinke ‘stamtafel’. Niet te missen. En dat is ook de bedoeling.

“Graag verwelkomen we hier mensen die verlegen zitten om een praatje onder het genot van kop koffie of thee”, vertelt Rinus Visser. Hij is coördinator van de 17-koppige vrijwilligersgroep van @Home. “Als protestantse kerk willen we middenin de samenleving staan. We merkten dat er in de wijk ruimte was voor een plek van ontmoeting. Mensen zitten vaak thuis ‘maar wat achter de geraniums’ en met dit initiatief willen we ze activeren, door ze een plek te bieden voor contact met anderen. Als huiskamer van de wijk, waar buurtbewoners kunnen binnenlopen voor een praatje of het spelen van een spelletje, maar ook voor als ze wat hulp nodig hebben bij het invullen van formulieren, bijvoorbeeld voor het aanvragen van energietoeslag of het maken van een kopie.”

Vier pijlers
@Home is actief sinds eind 2022. Het initiatief rust volgens Rinus Visser op vier pijlers: ontmoeten, verbinden, helpen en samen. “We zijn een christelijke geloofsgemeenschap en juist daarom is iedereen hier welkom, gelovig of niet gelovig, kerklid of geen kerklid. We hopen zo een drempel weg te nemen om hier binnen te stappen. We springen mensen echt niet gelijk in de nek met het evangelie. Als daar behoefte aan is, gaan we het natuurlijk niet uit de weg, maar insteek is om een laagdrempelige plek voor ontmoeting te zijn. Respect voor ieders eigenheid is uitgangspunt. We hopen dat mensen na een eerste bezoek vaker bij ons langs zullen komen, zodat er toch iets van een band ontstaat. Eenmaal vertrouwd met elkaar komen er in gesprekken wellicht zaken naar voren waar mensen mee zitten of tegenaan lopen. Waar we ze dan mee kunnen helpen. Daar moet je natuurlijk zorgvuldig mee omgaan, dus dat gaat in samenspraak met welzijnsorganisatie KrimpenWijzer. Zij hebben immers alle expertise in huis op het gebied van zorg, welzijn, opvoeden, wonen en geldzaken. Er gebeurt al veel op dit vlak, dat weten we, maar wij willen aanvullend zijn vanuit een soort signaalfunctie, om te kijken wat er leeft onder de mensen in de wijk. Vanuit @Home hopen we in de komende tijd geregeld een activiteit te organiseren, zoals bijvoorbeeld een soeplunch op donderdag 20 april. Ook daar kan iedereen bij aanschuiven.”

Tijdens de @Home-inloopmomenten op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 12.30 uur, heerst er flinke bedrijvigheid in de kerk, want tegelijkertijd worden er in de verschillende ruimtes van het ruime gebouw taallessen gegeven aan vluchtelingen die verblijven op het asielschip in de Sliksloothaven. “We kregen van de coördinator de vraag of we ruimte konden bieden voor het geven van taallessen aan vluchtelingen en statushouders in de gemeente. Geen probleem, dan zetten we toch gewoon twee potten koffie extra.”

Piano
Uit die taalessen ontstaan ook weer nieuwe contacten, weet Rinus Visser uit eigen ervaring. “Een mooi voorbeeld is een Russische jongen van het schip. Hij is musicus en zag dat we hier meerdere piano’s hebben staan. Hij vroeg mij of hij er op één mocht spelen. Tuurlijk! En nu komt hij hier wekelijks naar toe om naast zijn taalles ook piano te spelen. Mooi dat we daar voor hem in kunnen voorzien”, aldus de Krimpenaar. “Om de @Home-bijeenkomsten wellicht in de toekomst verder uit te breiden zou het mooi zijn als gastheren- en vrouwen uit de wijk gaan meedoen. Gedurende de zomervakantie hopen we toch minimaal één dag in de week open te blijven. Om mensen te kunnen verwelkomen die verder niet met vakantie gaan en in die periode wellicht toch behoefte hebben aan contact.”

Om @Home te promoten wapperen er voor de kerk grote witte banieren met ‘Welkom’ erop. “We zitten hier op een mooie, centrale plek, dichtbij de markt en de Crimpenhof, waarmee we hopen dat de loop er goed in komt”, geeft Visser aan. “Ook wordt er gewerkt aan een folder die in de wijk verspreid gaat worden. Daarnaast gaan we social media nog inzetten om het breder onder de aandacht te brengen.”