Opvang jonge vluchtelingen in klooster

krimpenerwaard • De gemeente Krimpenerwaard faciliteert de opvang van een groep van tachtig kinderen die alleen naar Nederland zijn gevlucht. Zij worden voor een periode van drie jaar opgevangen in het voormalige Passionistenklooster aan de Provincialeweg Oost 62 in Haastrecht. 

Burgemeester Bouvy-Koene: "Vluchtelingen in Nederland kunnen op dit moment niet allemaal worden opgevangen. Dat zorgt voor soms schrijnende situaties. De landelijke overheid staat voor een grote opgave. In onze regio zijn afspraken gemaakt over hoe we hiermee willen omgaan. Wij nemen nu als gemeente onze verantwoordelijkheid.”
Het gaat om een groep van tachtig alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Zij zijn zonder ouders gevlucht en er is op dit moment geen plek voor hen in de azc's. De kinderen zijn 14 tot 18 jaar oud. Zij komen voornamelijk uit Syrië, maar ook uit Afghanistan, Jemen, Eritrea en Somalië.
In het voormalige klooster zijn weinig aanpassingen nodig voor de opvang. De uitvoering van de toekomstige plannen voor het klooster (het gebouw heeft een woon-/zorgbestemming gekregen) gaat volgens de gemeente tijdens de opvangperiode door. Aan het eind van de zomer kunnen de kinderen er terecht. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers organiseert de opvang. Zij zorgen voor de begeleiding en invulling van de dagprogramma's. Ook stimuleert het COA dat de kinderen worden betrokken bij activiteiten in de buurt. Op de locatie is straks dag en nacht beveiliging aanwezig. De gemeente zorgt voor het onderwijs aan de kinderen.
Direct omwonenden zijn geïnformeerd; er wordt op korte termijn een algemene informatiebijeenkomst georganiseerd.