• De inzamelingsactie is 1, 8 en 15 april bij 't Venster in Lekkerkerk.
• De inzamelingsactie is 1, 8 en 15 april bij 't Venster in Lekkerkerk. Foto: Jan Timmer

Oekraïense vrouwen helpen bij inzamelingsactie in Lekkerkerk

Algemeen

LEKKERKERK • Er staan weer hulptransporten vanuit Lekkerkerk naar Oekraïne op het programma. Met ditmaal een extra dimensie: de organisatoren van de inzamelingsactie worden geholpen door Natalia Tesinkevych en Yana Balabai, beide afkomstig uit het door oorlog geteisterde land en woonachtig in respectievelijk Lekkerkerk en Bergambacht.                                                        

Naast de kerk van Hervormde Gemeente ‘t Venster aan de Jan Lighartstraat 68 in Lekkerkerk staat de container al klaar. Op 1, 8 en 15 april kan iedereen met hart voor zijn/haar Oekraïense medemens daar tussen 10.00 en 13.00 uur spullen komen brengen die vervolgens door een groep Lekkerkerkers naar west-Oekraïne worden gebracht. Ze worden gedistribueerd aan aldaar verblijvende vluchtelingen en de Roma-bevolking die het voor de oorlog al zwaar had en in de huidige situatie hulp nóg beter kan gebruiken. 

Daarnaast wordt een deel van de hulpgoederen doorgestuurd naar het front, want ook daar is de behoefte groot. “Daarbij kun je denken aan stevige schoenen maat 42-45, sokken, thermo-ondergoed, makkelijk zittende sportpakken voor gewonde soldaten, mannenkleding, afknelriemen om bloedingen te stoppen, verbandmateriaal en pijnstillers,” somt Erik Verhoeff, één van de initiatiefnemers van de hulptransporten, op.

De Lekkerkerker is al jaren zeer betrokken bij Oekraïne, heeft er een aantal jaren gewoond en zette zich al ruim vóór de oorlog in om het leven en het perspectief van Roma-zigeuners aldaar te verbeteren. “De nood is hoog”, zegt hij. “Met name op het gebied van voedsel. Eten in blik, macaroni, rijst, noedels, havermout, koffie, thee, suiker, bloem, houdbare melk en verzorgingsproducten zoals luiers, tandpasta, shampoo, luchtbedden, dekens; het is allemaal zeer welkom in de container.”

Yana Balabai en Natalia Tesinkevych helpen samen met hun kinderen als vrijwilliger mee bij het in ontvangst nemen van de hulpgoederen. “Het voelt goed om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren”, vertelt Natalia in een combinatie van vloeiend Engels en verrassend Nederlands. “Ik volg Nederlandse les”, glimlacht ze. 

Yana Balabai knikt instemmend. “Vanaf de eerste dag dat ik met mijn kinderen werd opgevangen in de Krimpenerwaard voel ik de warmte van de mensen hier. Er is écht solidariteit met de Oekraïners. Je ziet het ook aan de hulptransporten vanuit Lekkerkerk. Ik hoop dat de containers weer goed gevuld worden. En Natalia, de kinderen en ik helpen graag mee om alle spullen in te zamelen. Het voelt fijn om iets voor een ander te doen, samen met mensen uit de Krimpenerwaard die het hart op de juiste plek hebben. Elke bijdrage is welkom op 1, 8 en 15 april.”

Jan Timmer