• Kunstenaars Corry Kooy en Paul de Vries bij het zelfportret van Corry
• Kunstenaars Corry Kooy en Paul de Vries bij het zelfportret van Corry Foto: Dirk Molenaar

Open huis tijdens vierde ‘Rondje Kunst’ in Schoonhoven

Algemeen

SCHOONHOVEN • Ruim dertig kunstenaars en edelsmeden in Schoonhoven geven in het eerste weekend van april een ‘kijkje in de keuken’.

In totaal zeventien ateliers en galeries in de oude binnenstad zijn op zaterdag 1 en zondag 2 april opengesteld voor het publiek. Deze locaties bevatten werk van vijftien beeldend kunstenaars en achttien edelsmeden. De vierde editie van ‘Rondje Kunst’ geeft bezoekers een unieke gelegenheid om de deelnemers in een intieme setting te ontmoeten.

Eén van de deelnemers is schilderes Corry Kooy (62) in haar atelier aan de Lopikerstraat 57. “Een fantastische locatie. Op de bovenverdieping ben ik in alle rust aan het werk. Beneden ontvang ik regelmatig bezoekers”, vertelt ze. Corry is op schildergebied van vele markten thuis. “Ik schilder in vrijwel alle technieken en teken altijd ‘naar de waarneming’. Als je door mij een portret laat maken, dan vraag ik om te poseren. Tijdens het tekenen heb ik veel contact met je. Dat maakt het tot een ander eindresultaat dan schilderen vanaf een foto.” 

De voormalige kleuterschool aan de Jan Kortlandstraat is het atelier van de uit het Brabantse Mierlo afkomstige edelsmid Paul de Vries (64). Eind jaren zeventig volgde hij de opleiding aan de Vakschool. “Destijds was het mijn tweede beroepskeuze, ik wilde eerst naar de filmacademie”, blikt hij terug op zijn studententijd. “Een dorpsgenoot heeft mij overgehaald om dit vak in te gaan. Een schot in de roos, dit is echt wat ik wil en kan.”

Als zilversmid maakt hij vol passie voor het vak de mooiste creaties. Daarnaast is hij reparateur en geeft regelmatig cursussen. Na diverse omzwervingen is hij in 1995 gestart in de Watertoren en vier jaar geleden verhuisd naar het huidige pand. Zijn werkplaats biedt tijdens het Rondje Kunst plaats aan meerdere kunstenaars. “Het wordt een drukke boel”, lacht hij.

Start- en infopunt is de Hoge Vierschaar onder het Stadhuis. Een volle gestempelde routekaart geeft kans op het winnen van een kunstwerk. De tijden zijn zaterdag 1 april van 11.00 tot 17.00 uur en zondag 2 april van 13.00 tot 17.00 uur. Alle info op www.rondjekunstschoonhoven.nl.

Dirk Molenaar