• CSG biedt sport- en spelvormen.
• CSG biedt sport- en spelvormen. Foto: Roy Pieters

Hart- en vaatpatiënten na revalidatie welkom bij CSG

Algemeen

KRIMPENERWAARD • Al bijna veertig jaar is Capelle Sport Gezond (CSG), met ook leden uit onder andere Krimpen aan den IJssel en Krimpen aan de Lek, actief. Toch is de vereniging relatief onbekend. “Dat heeft waarschijnlijk te maken met de specifieke doelgroep waarop wij ons richten, namelijk hart- en vaatpatiënten. Niet iedereen kan bij ons terecht”, licht Jeroen Kleijn, voorzitter van CSG, toe.

Driemaal per week organiseert CSG trainingen in sportzaal Schollevaar. Op maandagmiddag en op dinsdag- en donderdagavond. En sinds eind 2020 is CSG ook te vinden in het nieuwe zwembad Aquapelle, waar op woensdagmiddag een uurtje aquarobicsles wordt gevolgd. 

Kleijn: “Het gros van onze leden is dus hartpatiënt. Na een medische ingreep in het ziekenhuis -bijvoorbeeld een dotterbehandeling of een bypass-operatie- volgen patiënten een revalidatietraject, zoals bij revalidatiecentrum Capri. Sommige ziekenhuizen organiseren dat zelf.”

Angst overwinnen
Doel van de revalidatie is onder meer om de angst voor inspanning te overwinnen, een actieve en gezonde leefstijl te ontwikkelen en het aftasten van grenzen en mogelijkheden, waardoor de patiënt leert te luisteren naar het eigen lichaam.

“Na de revalidatie, meestal duurt dat traject enkele maanden, komen wij als CSG in beeld. Wij bieden sport- en spelvormen, min of meer vergelijkbaar met het revalidatietraject. Alleen ontbreekt bij ons de medische begeleiding. Wel werken we met ervaren trainers. Verder hanteren we een calamiteitenplan, zodat bij een incident direct in de sportzaal adequate hulp kan worden geboden. Denk aan reanimatie en het gebruik van de AED, waarvoor we jaarlijks een cursus volgen.”

Nieuwe leden
Als gevolg van de coronaperiode is het ledenaantal van CSG de afgelopen jaren gedaald.

Jeroen Kleijn; “Er is ruimte voor nieuwe instroom. Maar alleen voor hart- en vaatpatiënten, die hun revalidatie succesvol hebben afgerond. Ter stimulans zijn hun partners eveneens welkom. Onze leden komen uit alle windstreken van de Rotterdamse regio, dus het beperkt zich zeker niet alleen tot Capelle aan den IJssel”, aldus Kleijn.

Meer informatie: www.capellesportgezond.nl