Aangetroffen dode baby in besloten kring begraven

lekkerkerk • De overleden baby die begin deze maand werd gevonden in een zijarm van de Lek bij het Lekkerkerkse buurtschap Schuwacht, is donderdag in besloten kring begraven op de algemene begraafplaats in Lekkerkerk. Het meisje heeft als naam ‘Mirjam van Lekkerkerk’ gekregen.

Wanneer er geen nabestaanden bekend zijn, is de gemeente verantwoordelijk voor de verzorging van een uitvaart. Burgemeester Bouvy-Koene: “Als gemeente hebben wij met veel aandacht en zorg het meisje een liefdevol afscheid gegeven. Als burgemeester mocht ik haar een naam geven: Mirjam van Lekkerkerk. Van Lekkerkerk omdat zij daar is gevonden. Haar voornaam verwijst naar de naam die de zus van Mozes had. Ook Mozes werd immers gevonden in een mandje in het riet.”
Tijdens de uitvaart waren naast de burgemeester ook de vinder en een aantal politiemensen aanwezig. Polderdichter Jorris Hoste maakte een speciaal gedicht voor Mirjam en heeft deze aan haar opgedragen tijdens de uitvaart. Bouvy-Koene: “De vondst van Mirjam heeft op veel mensen een diepe indruk gemaakt. Wij hebben haar vandaag met liefde een mooie plek in onze gemeenschap gegeven. Wij maken nog een herinneringsdoos voor de eventuele nabestaanden van Mirjam.”

Opsporing Verzocht
De baby lag mogelijk al enkele weken in het water. Dat maakte de politie bekend in het programma Opsporing Verzocht. Er zijn inmiddels dertig tips binnengekomen over deze zaak, maar die hebben volgens de politie nog niet geleid naar de ouders van de baby.
Het babylichaampje werd vrijdagmiddag 3 maart gevonden door iemand die langs het water aan het werk was. Het dreef op dat moment in een donkergrijze plastic zak in het water.
Het bleek om een meisje te gaan, dat geboren was na een voldragen zwangerschap. "Uit onderzoek is gebleken dat het meisje mogelijk al een aantal weken in het water heeft gelegen voor het werd gevonden. Dus de periode dat die zak in de Lek kan zijn gezien is vrij lang”, aldus politiewoordvoerder Dick Goijert in de uitzending.