Lezing en rondleiding ‘kruiswegstaties’

krimpen a/d ijssel • Huib Neven houdt donderdag 23 maart in de Wingerd te Krimpen aan den IJssel een lezing over ‘kruiswegstaties’.

In vrijwel elke rooms-katholieke kerk komen kruiswegstaties voor: veertien afbeeldingen van Christus' gang naar het kruis. Neven: "Het is boeiend om te zien hoe door de eeuwen heen kunstenaars zich geïnspireerd voelen om dit cruciale Bijbelverhaal met alle mogelijke middelen uit te beelden. Interessant zijn de staties van eigenzinnige kunstenaars, die hun eigen interpretaties aan het lijden in de wereld geven. Sommige staties werden dan ook door de kerkelijke autoriteiten verboden. Er valt dus veel te zien en te horen.”
In RK kerk De Bron in Krimpen a/d IJssel hangen in glas gelegde kruiswegstaties van Jan Toorop. Hierover en over andere kruiswegstaties zal Huib Neven de bezoekers van de lezing meer vertellen. Hij verzamelde er jarenlang tijdens zijn reizen interessante afbeeldingen van. De lezing is donderdag 23 maart van 20.00 tot 21.30 uur in de Wingerd, Populierenlaan 90A. Aanmelden kan via: dingena.staal@gmail.com

Wie de kruisstaties in de Bron wil bekijken wordt uitgenodigd voor een rondleiding in het kerkgebouw van de H. Maria Koningin-parochie. Deze kunstwerken zijn door Jan Toorop gemaakt naar de staties in de kerk van de parochie van de H. Bernulphus te Oosterbeek. De rondleiding is op 30 maart, 20.00 uur. Aanmelden kan via bovengenoemd mailadres.