dinsdag 14 maart

De geschiedenis van Belvédère en Korenmolen De Hoop
19:00 Schoonhoven, bibliotheek. Ruim honderdzestig jaar lang is Belvédère een beeldbepalend monument in Schoonhoven. René Kappers verdiepte zich in de ontstaansgeschiedenis en het gebruik ervan door de jaren heen: van koffiehuis tot hotel-restaurant. Aan de noordkant van Belvédère stond tot 1918 korenmolen de Hoop. ‘Ze’ zeggen dat de resten van de fundamenten in de aangrenzende tuin liggen: een beschermde archeologische site. Niet graven dus. Maar is dat ook zo? Waar stonden de voorgangers van De Hoop? Met oude afbeeldingen blijkt dat te achterhalen tot omstreeks 1560. De bijbehorende expositie in de bibliotheek bevat ook memorabilia uit het archief van de familie De Wit, die zestig jaar een hotel en restaurant in dit pand runde. De toegang tot de lezing is gratis, ook voor niet-leden. Graag aanmelden via info@debibliotheekkrimpenerwaard.nl

Jon van Eerd e.a. - Zo vader zo zoon
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Harrie Vermeulen is er weer. En hoe! Met Zo vader zo zoon waait er een wervelwind van dolkomische en hilarische situaties door het theater. Grappige misverstanden, intriges en verwikkelingen zorgen voor een gierend gek familiefeest. Met Joey Schalker, Nandi van Beurden en Arie Cupé. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl. Ook op woensdag 15 maart.

Ontroerende theaterbewerking naar Kluuns bestseller
20:15 Capelle a/d IJssel, Isala Theater. Terwijl de liefde van zijn leven behandeld wordt voor borstkanker, zoekt de overspelige Stijn een uitvlucht in het nachtleven en een affaire. 'Komt een vrouw bij de dokter' is een voorstelling naar de bestseller van Kluun over liefde, schuldgevoel, afscheid nemen en het vinden van humor als de dood steeds dichterbij komt. Maartje van de Wetering en Xander van Vledder spelen de hoofdrollen in deze hartverscheurende toneeluitvoering. Kaarten zijn te bestellen op www.isalatheater.nl.

woensdag 15 maart

(Levens)testament
14:00 Schoonhoven, Oranjeplaats 45B. WelZijn Krimpenerwaard houdt samen met Notaris Gehlen uit Lopik een gratis bijeenkomst over het (levens)testament en andere aanverwante zaken. Er wordt een presentatie gegeven en na afloop is er ruimte voor het stellen van vragen. Aanmelden via info@welzijnkrimpenerwaard.com

Meneer Monster - De Winter-Gruffalo
16:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Deze winter is De Gruffalo te zien in een speciale sneeuw-editie. Neem je muts en handschoenen mee en geniet van de avonturen van de Muis. Zelfs Slang is hiervoor wakker geworden uit zijn winterslaap. Een spannende fysieke slapstickvoorstelling, met sneeuwballengevecht na afloop! Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

donderdag 16 maart

Vrouwenbijbelstudiekring
9:15 Krimpen a/d Lek, ’t Voorhof, Dorpsstraat 1. Carin van Hoogstraten spreekt bij de Vrouwenbijbelstudiekring over ‘Leven met God in het alledaagse leven'. Tijd: 9.15-11.30 uur, vanaf 9.00 uur is er koffie. Info: (0180) 510278.

Digitaal café Lekkerkerk
10:00-11:00 Lekkerkerk, bibliotheek, Talmastraat 1. Digitaal café voor vragen over bijvoorbeeld telefoon, tablet of computer. Bibliotheekvrijwilligers staan klaar om te helpen. Er zijn geen kosten aan verbonden en bezoekers hoeven geen lid van de bibliotheek te zijn.

Tweedehands dames- en kinderkledingbeurs voor Stichting Adullam
14:00-17:00 Bergambacht, fam. C. den Uyl, Zuidbroek 121. Grote tweedehands dames- en kinderkledingbeurs. Tevens verkoop van o.a. speelgoed, snoep, stroopwafels, kaas, kaarten, tweedehands boeken en ondergoed. Op donderdagavond ook verkoop van nieuwe kinderkleding door Klein en Klassiek. De tijden: donderdag 14.00-17.00 uur en 19.00-21.00 uur; vrijdag 10.00-12.00 uur.

Breien en haken in de bibliotheek
14:00-16:00 Krimpen a/d Lek, bibliotheek. Creatievelingen die ideeën en tips op het gebied van haken en breien uit willen wisselen zijn welkom op het maandelijkse brei- en haakcafé. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunnen er patronen worden gedeeld om mee aan de slag te gaan. Om deel te nemen is het niet nodig om lid te zijn van de bibliotheek.

Spelavond 't Wilgegat
19:30 Willige Langerak, Buurthuis 't Wilgegat. Nieuwe spelavond, waarbij het klaverjassen en biljarten om 19.30 uur begint en het rummikuppen om 20.00 uur. Uitslag 2 maart: bij rummikuppen was Lineke Noorland met 16 strafpunten de beste, bij het klaverjassen Gijs Schep met 5548 punten. Nieuwe deelnemers zijn welkom.

Bijbelstudie
20:00 Krimpen a/d IJssel, De Tuyter. De serie over een 'Bijbelse gemeente', waar Oscar Lohuis reeds twee avonden over verzorgd heeft, wordt voortgezet door Martin Penning met als onderwerp 'Een liefhebbende/verzorgende gemeente'.

Film 'Minari' in Arto Theater
20:15 Schoonhoven, Arto Theater. Minari is een intiem portret van een Koreaanse familie die het probeert te maken in de Verenigde Staten. Het gezin Yi besluit het stadse leven in te ruilen voor het landelijke Arkansas om daar hun ‘American dream’ waar te maken. Jacob hoopt dat een boerderij zijn gezin aan een beter leven zal helpen. Maar de nieuwe omgeving brengt flink wat uitdagingen met zich mee. Financieel gaat het niet best en de hartafwijking van hun zoon David houdt de familie constant op hun hoede. Toch proberen ze samen een weg te vinden in het boerenleven. Maar als grootmoeder onverwachts bij ze intrekt, wordt het gezin pas echt op de proef gesteld. Kaarten zijn verkrijgbaar op www.artotheater.nl of bij Provence, Haven 63 in Schoonhoven. Ook kaartverkoop aan theaterkassa.

Hotel Modern en Arthur Sauer - Garnalen Verhalen
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Driehonderd garnalen spelen ploeterende mensjes in een komedie over de mensheid. Ze sporten, bedrijven wetenschap, streven, leven, beminnen en raken buiten zinnen. Garnalen Verhalen is een caleidoscopisch portret vol beduidende en onbeduidende momenten uit een mensenleven. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

vrijdag 17 maart

Kinderkleding- en speelgoedbeurs
19:00-21:00 Ouderkerk a/d IJssel, Hersteld Hervormde kerk, Abelenlaan 41. Voor de 17e keer is er een tweedehands kinderkleding- en speelgoedbeurs. Voor het inbrengen van kleding kan een inschrijfnummer worden aangevraagd via kleding@hhgouderkerkeo.nl. De helft van de opbrengst is voor de verkoper, het andere deel voor de kerk. Meer informatie via 06-12643977.

Nureyev - Je leeft zolang je danst, Jan Kooijman e.a.
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Jan Kooijman speelt balletlegende Rudolf Nureyev in deze voorstelling waar dans en toneel elkaar ontmoeten. Het gaat niet goed met Nureyev. Hij heeft AIDS en weet dat hij stervende is. La Bayadère is waarschijnlijk het laatste ballet waar hij ooit aan zal werken. Een afscheid van de dans. Een afscheid van het leven. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Ledenavond Historische Vereniging Ouderkerck op d'IJssel
20:00 Ouderkerk a/d IJssel, De Drie Maenen, Abelenlaan 1. Na het huishoudelijk gedeelte is er een lezing over ‘De Hollandsche IJssel en haar ijsselsteen industrie, met name rond Ouderkerk’ en na de pauze over ‘De Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn, de IJsseldijk als toeristische route, samenwerkende oudheidskamers/musea, Hollandsche IJsselogie, gebiedsmarketing, zweefbrugverbindingen, een steenplaats route en nog veel meer’, door Rob Stolk. Introducés zijn welkom.

Contrast speelt 'Een koekje van eigen deeg'
20:00 Ammerstol, Het Gebouw, Lekdijk 75. De Ammerstolse toneelvereniging Contrast speelt de klucht 'Een koekje van eigen deeg', geschreven door Gerben Pijl, regie Marco Goudriaan. Entree is vijf euro. Kaarten zijn aan de zaal verkrijgbaar of te bestellen via bep.ong@casema.nl. Het stuk wordt ook gespeeld op zaterdag 18 maart om 20.00 uur.

zaterdag 18 maart

Hulp bij kleine kledingreparaties
9:30-11:00, Stolwijk, De Koster, Goudseweg 3. Kledingrepair. Hulp bij kleine kledingreparaties. Gratis koffie/thee.

Hulp bij belastingaangifte
10:00-13:00 Lekkerkerk/Schoonhoven, bibliotheek. In de bibliotheken van Lekkerkerk en Schoonhoven wordt er hulp geboden bij het doen van de belastingaangifte over het jaar 2022. Voor deze hulp dient wel vooraf een afspraak te worden gemaakt. Dit kan telefonisch via: 085-0662370 (tussen 9.00 en 12.30 uur) of via e-mail info@welzijnkrimpenerwaard.com. De belastingservice is enkel bedoeld voor inwoners van de Krimpenerwaard, die recht hebben op zorgtoeslag. Ook dient het een eenvoudige, digitale aangifte te zijn. De ondersteuning is gratis en wordt verleend door getrainde vrijwilligers.

Gouds Film Festival
10:00-18:00 Gouda, Cinema Gouda, Filmhuis Gouda en Cultuurhuis Garenspinnerij. Het Gouds Film Festival (GFF) is hét podium voor korte films en documentaires van niet-commercieel werkende filmmakers. Een vakjury beoordeelt het werk en bepaalt wie naar huis gaat met de felbegeerde GFF-awards: de regisseursstoel voor 'Beste Filmmaker' en 'Jong Talent'. Dit jaar is er ook een speciale categorie 'Goudse Scholen'. In deze categorie presenteren leerlingen van Goudse scholen en cursisten van Cultuurhuis Garenspinnerij hun werk. Kaartverkoop/meer info: www.goudsfilmfestival.nl.

Landelijke Opschoondag
10:00-11:30 Krimpen aan de Lek, Surfplas. Landelijke Opschoondag georganiseerd door Nederland Schoon. Ook KrimpenSchoon steekt i.s.m. Krimpenerwaard Schoon de handen uit mouwen om zwerfafval op te ruimen. Voor materiaal om het zwerfafval op te ruimen wordt gezorgd. Start: parkeerterrein Surfplas. Aanmelden kan via krimpenschoon@gmail.com.

Jaarconcert
20:00 Stolwijk, Het Kwartier. Muziekvereniging Harmonie Stolwijk geeft haar jaarconcert. Met als thema ‘Jukebox’ wordt een grote muzikale verscheidenheid aan nummers onder leiding van dirigent Daniëlle van der Bas, met medewerking van het jeugdorkest de MuzieKids en Wilco Moerman als inspirator voor de slagwerkgroep, ten gehore gebracht. De leerlingen van de Harmonie, onder leiding van docente Desirée Twigt, geven een uitvoering op vrijdag 17 maart. Beide concerten vinden plaats in Het Kwartier. Het jeugdconcert is vanaf 19.00 uur, gratis toegang. Toegangskaarten voor het jaarconcert à 7,50 euro zijn vooraf verkrijgbaar bij Plus-supermarkt De Jong (servicebalie) en aan de zaal. De muziekvereniging start op 17 maart tevens de bekende Paaseitjesactie ten bate van de verenigingskas. De paaseitjes zijn op beide avonden via de leden te koop.

Cabaret: Teun van den Elzen
20:00 Krimpen a/d IJssel, Theater De Tuyter, Nachtegaalstraat 8. Cabaretier Teun van den Elzen speelt zijn voorstelling 'Meer kan ik er niet over zeggen' in De Tuyter. Teun van den Elzen denkt heel lang dat hij als enige snapt hoe de wereld werkt. Wat blijkt? Hij snapt het als enige niet. Hij studeerde politicologie, maar verwacht geen politieke correctheid van deze vlijmscherpe comedian. Hij spaart niets of niemand - ook zichzelf niet. Waar zijn programma over gaat? "Seks en politiek. Meer kan ik er niet over zeggen." Tickets: 15 euro via www.uitagendakrimpen.nl of via bespreekbureau in De Tuyter.

zondag 19 maart

Feel the Mix bij Cultureel Café
16:00 Ammerstol, Het Gebouw, Lekdijk 75. Feel the Mix staat op het podium bij Cultureel Café Ammerstol. Op het programma staat een middagje tropical reggae. Vele reggae klassiekers worden afgewisseld met af en toe een tropische popsong. Entree: 7,50 euro.

maandag 20 maart

Hulp bij belastingaangifte
10:00-13:00 Lekkerkerk/\Ouderkerk aan den IJssel, bibliotheek. In de bibliotheken van Lekkerkerk en Ouderkerk aan den IJssel wordt er hulp geboden bij het doen van de belastingaangifte over het jaar 2022. Voor deze hulp dient wel vooraf een afspraak te worden gemaakt. Dit kan telefonisch via: 085-0662370 (tussen 9.00 en 12.30 uur) of via e-mail info@welzijnkrimpenerwaard.com. De belastingservice is enkel bedoeld voor inwoners van de Krimpenerwaard, die recht hebben op zorgtoeslag. Ook dient het een eenvoudige, digitale aangifte te zijn. De ondersteuning is gratis en wordt verleend door getrainde vrijwilligers.

Hulp bij belastingaangifte
14:00-17:00 Krimpen a/d Lek, bibliotheek. In de bibliotheek van Krimpen aan de Lek wordt er hulp geboden bij het doen van de belastingaangifte over het jaar 2022. Voor deze hulp dient wel vooraf een afspraak te worden gemaakt. Dit kan telefonisch via: 085-0662370 (tussen 9.00 en 12.30 uur) of via e-mail info@welzijnkrimpenerwaard.com. De belastingservice is enkel bedoeld voor inwoners van de Krimpenerwaard, die recht hebben op zorgtoeslag. Ook dient het een eenvoudige, digitale aangifte te zijn. De ondersteuning is gratis en wordt verleend door getrainde vrijwilligers.

Breien en haken in bibliotheek
14:00-16:00 Bergambacht, bibliotheek. Creatievelingen die ideeën en tips op het gebied van haken en breien uit willen wisselen zijn welkom op het maandelijkse brei- en haakcafé. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunnen er patronen worden gedeeld om mee aan de slag te gaan. Om deel te nemen is het niet nodig om lid te zijn van de bibliotheek.

Veilig digitaal bankieren
15:00-16:30 Bergambacht, bibliotheek, Pleinstraat4. Digitaal bankieren is erg vanzelfsprekend geworden en door alle maatregelen die banken treffen ook zeker niet onveilig. Maar alertheid blijft geboden. Een bankmedewerker geeft tijdens deze bijeenkomst inzicht in hoe internetcriminelen te werk gaan en hoe je kunt voorkomen dat je daarvan de dupe wordt. Aanmelden kan via info@debibliotheekkrimpenerwaard.nl of in een van de vestigingen van Bibliotheek Krimpenerwaard.

Digitaal café Bergambacht
15:00-16:00 Bergambacht, bibliotheek, Pleinstraat 4. Digitaal café voor vragen over bijvoorbeeld telefoon, tablet of computer. Bibliotheekvrijwilligers staan klaar om te helpen. Er zijn geen kosten aan verbonden en bezoekers hoeven geen lid van de bibliotheek te zijn.

Klaverjassen
19:30 Bergambacht, De Waard. Nieuwe kaartavond van klaverjasclub De Waard. Belangstellenden zijn iedere maandagavond vanaf 19.30 uur welkom. De uitslag van de vorige speelavond: 1. Addy Duhen, 5.881 punten; 2. Yvonne Boerboom, 5.500 punten; 3. J.P. van der Bas 5.220 punten.

dinsdag 21 maart

Seniorenmiddag
14.30 Schoonhoven, de Bron, de Montignylaan 15A. De heer Van de Leur komt vertellen over 'smaak en kwaliteit'. Er zijn smakelijke dingen te proeven en hij vertelt over de relatie tussen smaak en kwaliteit. Kosten: 5 euro (incl. koffie/thee met lekkers).

Ledenavond Vrouwen van Nu
19:45 Bergambacht, De Schakel, Schoolstraat 24. Ledenavond Vrouwen van Nu afdeling Bergambacht. DA Drogisterij & Parfumerie Rodenburg geeft in samenwerking met orthopedisch chirurg De Jong informatie over gewrichtsklachten en artrose en het gebruik van natuurlijke ontstekingsremmers. Zowel leden als introducees zijn welkom.

woensdag 22 maart

Kledingbeurs
9:30-12:30 Stolwijk, activiteitencentrum De Baanbreker, Kerspelpad 18. Kledingbeurs met tweedehands kinderkleding in maat 74 tot en met 176. Kleding inbrengen kan nog steeds. Van de opbrengst is 70% voor de verkoper en 30% gaat naar De Baanbreker. Dit bedrag is om spelmateriaal aan te schaffen. Info: (0182) 346230 of baanbreker2@gemiva-svg.nl.

Vrijdag 24 maart

Kinderkledingbeurs
9:00-12:30/19:00-20:00 Stolwijk, Tentweg 14. In de zaal van de kerk van de Gereformeerde Gemeente in Stolwijk wordt een tweedehands kinderkledingbeurs gehouden.

'Voute bingo' in Theater Concordia
20:30 Haastrecht, Theater Concordia. 'Voute Bingo' met live entertainment van Jan Woudenberg. Dresscode: après-ski. Een bingoavond met voute humor, gekke prijzen, eindeloos lachen, gieren, brullen en meezingen met voute hits. De bingo bestaat uit zes speelrondes. Kaarten (à 29,50 euro) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

zaterdag 25 maart

Vogelmarkt
9:00-12:00 Bergambacht, clubgebouw De Vogelvrienden, Dijklaan 57. Er is een vogelhandelaar aanwezig voor de aan-/en verkoop van vogels. Daarnaast zijn er, naast het normale voer, ook pinkeys, buffalo's en bloedluisbestrijdingsmiddelen op voorraad.

'Rondje Doe Maar' in Concordia
20:15 Haastrecht, Theater Concordia. Tributeband Rondje Doe Maar speelt alle grote hits van Doe Maar, zoals 'Sinds een dag of twee', 'Smoorverliefd' en 'De bom'. Kaarten à 25 euro zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.