Drogisterij Flach De Goudsbloem erkend specialist in Zelfzorg


FOTO MARLINDA DE JONG

krimpen a/d lek • Drogisterij Flach De Goudsbloem beschikt sinds 1 maart over het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg. Dit is het drogistenkeurmerk voor deskundig advies over zelfzorggeneesmiddelen.

Zelfzorggeneesmiddelen zijn middelen die zonder doktersrecept te verkrijgen zijn bij de drogist. Bijvoorbeeld pijnstillers, hoestmiddelen, middelen tegen hooikoorts en oordruppels.
Marlinda de Jongbedrijfsleider bij drogisterij Flach De Goudsbloem in Krimpen aan de Lek, legt uit: "Net als bij geneesmiddelen op recept, is het bij zelfzorggeneesmiddelen belangrijk voor de gezondheid dat de klant weet hoe het deze middelen op de juiste manier gebruikt. Een geneesmiddel kan bijvoorbeeld geschikt zijn voor volwassenen, maar niet voor kinderen, omdat de dosering dan te hoog is. Of het middel mag niet langer dan een aantal dagen achtereen gebruikt worden. Ook zijn er middelen die bijwerkingen hebben of niet gebruikt mogen worden bij zwangerschap."
Verkeerd gebruik van zelfzorggeneesmiddelen kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Goed advies door deskundig personeel is dus belangrijk. Marlinda: "Vooral ook omdat consumenten zich niet vaak bewust zijn van de risico's van verkeerd gebruik van deze zelfzorggeneesmiddelen. Niet voor niets staat in de Geneesmiddelenwet dat de meeste zelfzorggeneesmiddelen alleen onder toezicht van een drogist of apotheker verkocht mogen worden en dat zij hun klanten 'verantwoorde zorg' moeten bieden."
Met het kwaliteitskeurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg geeft de drogisterijbranche invulling aan de wettelijke eis van verantwoorde zorg en wil het een bijdrage leveren aan het beperken van gezondheidsrisico's als gevolg van verkeerd geneesmiddelengebruik.
Bij de Erkend Specialist in Zelfzorg mag de consument rekenen op vijf zekerheden: de kassacheck (controle of de klant advies nodig heeft); als de klant advies wil: advies door gediplomeerde drogisten en assistent-drogisten; waar nodig wordt de klant doorverwezen naar de huisarts, bijvoorbeeld als de klachten aanhouden of wanneer de klacht niet op het terrein van de drogist ligt; aandacht voor veiligheid, bijvoorbeeld door klanten in sommige gevallen ongevraagde waarschuwingen mee te geven en erop te letten dat kleine kinderen geen geneesmiddelen uit de schappen pakken én een continue bewaking van kwaliteit van de zelfzorgvoorlichting in de drogisterij.

"Hiermee bieden wij onze klanten de best mogelijke service bij aankoop van een geneesmiddel", aldus Marlinda. "Dat is voor mij en voor de klant de meerwaarde van dit keurmerk."