Afbeelding
Foto:

Waterschappen: ‘waterveilig en duurzaam bouwen’

Algemeen

REGIO • Tot 2030 zo’n 235.000 woningen bouwen in Zuid-Holland. Dat kan niet zomaar en gaat niet zomaar goed, waarschuwen de waterschappen die actief zijn in de provincie Zuid-Holland. 

“We zien de grote woningbouwopgave en het maatschappelijk belang en de urgentie daarvan, maar water en bodem moeten wel nu sturend zijn bij de ruimtelijke inrichting van onze provincie”, stelt Toon van der Klugt, dijkgraaf van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en voorzitter van de Vereniging Zuid-Hollandse Waterschappen. “Laat ons vroeg meekijken in alle plannen. Waterschappen moeten daar een sterkere rol in gaan spelen om problemen te voorkomen.”

O ja
Provincie Zuid-Holland moet een kwart van de in totaal 900.000 woningen realiseren die minister De Jonge wil bouwen om de woningnood in Nederland te bestrijden.

“De tijd is voorbij dat overheden en ontwikkelaars bij het maken van bouwplannen op het laatst denken: O ja, we moeten ook nog wat met water,” zegt Manita Koop, hoogheemraad bij het Hoogheemraadschap van Delfland. “Het kabinet ziet de noodzaak van een sturende rol voor water en bodem. Dat staat zelfs in het coalitieakkoord. Nu moet dat principe in de praktijk worden gebracht om de woningbouw te versnellen en problemen in de toekomst voor te zijn.” 

Klimaatonderlegger
De Zuid-Hollandse waterschappen maakten samen met de provincie een set kaarten, waarop is te zien welke locaties meer of minder geschikt zijn voor bebouwing, landbouw en natuur. Deze set kaarten wordt de ‘klimaatonderlegger’ genoemd.