• Brandweer Stolwijk nodigt belangstellenden uit voor de open dag op zaterdag 25 maart.
• Brandweer Stolwijk nodigt belangstellenden uit voor de open dag op zaterdag 25 maart. Foto: Dirk Molenaar

Brandweer Stolwijk houdt open dag in nieuwe brandweerkazerne

Algemeen

STOLWIJK • Sinds enkele maanden is de nieuwe brandweerkazerne in Stolwijk, aan de Bovenkerkseweg 17, in gebruik. Trots houdt de brandweer op zaterdag 25 maart een open dag met diverse  activiteiten.

“We starten om 10.00 uur met de opening door burgemeester Pauline Bouvy en een afvaardiging van de veiligheidsregio Midden-Holland”, licht ploegchef Martin Zwijnenburg toe. “Voor de kazerne stellen we onze én speciale voertuigen van andere korpsen uit de regio op ” 

Brandweer Stolwijk heeft zelf twee voertuigen, waaronder de vrij recent verkregen WTS, een Water Transport Systeem-voertuig. “Hiermee kunnen we 10.000 liter bluswater vervoeren en tot over een lengte van 500 meter verplaatsen”, legt Zwijnenburg uit. “Zo blussen we op plaatsen waar weinig water voorhanden is.”

Graffiti
Binnenin de nieuwe kazerne ziet het er fris en modern uit. In de garage zijn op de wand twee levensgrote brandweervoertuigen afgebeeld. ‘Graffitimaten’ Daniel Versluis en Raymond Jansen leefden zich een aantal dagen met spuitbussen uit om deze muurtekening te maken. Herkenbaar is een aantal karakteristieke gezichtspunten van het dorp. Zo zijn onder andere de Beijersche brug en de kerktoren afgebeeld. “Als we uitrukken, blijven de voertuigen hier”, grapt brandweerman Willar Vonk.

“Het proces voor ons nieuwe onderkomen heeft zeker zo’n vijftien jaar geduurd”, blikt ploegchef Zwijnenburg terug. “Renovatie van het veertig jaar oude gebouw kostte veel geld, mede door asbest. De gemeente wilde het terrein herbestemmen voor woningbouw. Daarbij was de omkleedruimte in de garage bij de voertuigen. Volgens de nieuwe Arbowetgeving moet dat een apart vertrek zijn. Ik ben blij dat we op dezelfde locatie zijn gebleven. Dit is het beste punt om Stolwijk, tot in alle uithoeken, snel te bedienen.”

Vrouwen
Het brandweerkorps bestaat op dit moment uit achttien personen, onder wie drie vrouwen. Een gevarieerd gezelschap met leden tussen de 30 en 60 jaar.

Ook Stolwijk ontkomt niet aan het continu werken voor nieuwe aanwas. Bevelvoerder Daan Buijense ziet veel heil in de jeugdbrandweer. “Later dit jaar beginnen we hiermee tweewekelijks op de vrijdagavond. Het is een tijdje wat minder geweest, maar we proberen het nu weer nieuw leven in te blazen. De eerste aanmeldingen zijn al binnen”, stelt hij tevreden vast.

Belangstellenden voor de open dag zijn zaterdag 25 maart tussen 11.00 en 16.00 uur welkom. “Het wordt een dag vol leuke verrassingen”, verzekert de ploegchef.

Dirk Molenaar