Afbeelding
Foto: Google Streetview

Wethouder: ‘Blijven werken aan oplossing voor overlast speeltuintje Vogelbuurt’

Algemeen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Wethouder Kirsten Jaarsma is zich bewust van de overlast die omwonenden van het speeltuintje in de Krimpense Vogelbuurt ervaren. “We willen echt zorgen dat dit verdwijnt. Zeker omdat het geheel in samenspraak met de buurt tot stand is gekomen. Kinderen en ouders hebben mee mogen beslissen over de invulling ervan.”

Jaarsma geeft aan dat er al sinds de opening in 2021 klachten zijn over overlast gevende oudere jeugd die zich ophoudt in het speeltuintje. “Desondanks blijf ik hopen dat we er uitkomen, in samenspraak met de buurt. Dat mensen boos zijn over wat er allemaal gebeurt bij hun huis begrijp ik, maar ik hoop wel dat we onderling in gesprek kunnen blijven over hoe de ervaren overlast kan worden verminderd. Dit in samenspraak met ketenpartners als politie en jongerenwerk.” 

Het weghalen van de speelplek biedt volgens haar geen soelaas. “Jongeren laten zich niet zo makkelijk sturen. De kans is groot dat er op dezelfde plek of in de directe omgeving weer overlast ontstaat. Dit is ook uitgelegd bij de buurtbijeenkomst in juni afgelopen jaar. Ook horen we geregeld van bewoners - zeker die met kinderen - dat ze er blij mee zijn.” Ze zegt daarbij niets te kunnen terugvinden van een afspraak over het ontmantelen van het speeltuintje. “Dat is nergens vastgelegd.” 

Sociale cohesie
Jaarsma stelt dat met de problemen rond de speelplek ook de sociale cohesie in de buurt onder druk staat. “De diversiteit in de buurt is groot. Met mensen die er al tientallen jaren wonen, maar ook nieuwkomers van buiten Krimpen. Er staan allemaal huurwoningen, waarbij het verloop groot is. Mensen weten vaak niet wie er allemaal bij hun in het rijtje wonen. Dat leidt er toe dat bewoners geen rekening met elkaar willen of kunnen houden en het maakt het lastig om anderen, zoals de jongeren die voor overlast zorgen en die deels uit de buurt komen, aan te spreken op hun gedrag. Samen met QuaWonen en netwerkpartners kijken we hoe de sociale samenhang kan worden vergroot.”

Om de overlast in te perken is er reeds een aantal maatregelen genomen, geeft Jaarsma aan. “Zo is een bord geplaatst om het voetballen in de speeltuin tegen te gaan. Ook was de plek tijdelijk onderdeel van de surveillance van handhaving en politie. Op de momenten dat zij en wij er waren, waren er gelukkig voornamelijk spelende jongere kinderen te zien. Ook heeft het de aandacht van het jongerenwerk. Dit betekent dat jongerenwerkers ook nu nog wekelijks langs gaan om te kijken welke situatie ze aantreffen en indien nodig jongeren aan te spreken en te praten met buurtbewoners. Ook is er geregeld contact geweest met omwonenden vanuit de gemeente of andersom. En nu nog steeds. Tevens wijzen we de buurt schriftelijk op de spelregels over het gebruik van de speeltuin.” Deze maatregelen lopen nu enige tijd. “Recent is er nogmaals overleg geweest met de betrokken netwerkpartners om het effect hiervan te evalueren en te bepalen welke vervolgstappen zinvol zijn. De buurt wordt dit voorjaar uitgenodigd om hier verder over te praten.”