Afbeelding
Foto: Jan Timmer

Bewoners zijn overlast speelplaats Vogelbuurt beu

Algemeen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De speelplaats op de hoek van de Vinkenstraat en Putterstraat in Krimpen aan den IJssel moet weg, vinden verschillende buurtbewoners. De overlast is volgens hen groot.

Tot anderhalf jaar geleden woonden Petra van Dijk en Gerdien Burger nog met veel plezier aan de Putterstraat, maar sinds de nieuwe speelplaats tussen hun hoekwoningen in het najaar van 2021 werd aangelegd, is het met het woongenot gedaan.

“Vanaf het eerste moment na opening tot en met nu is het regelmatig doffe ellende”, zegt Petra, wiens achtertuin direct grenst aan de speelplaats. De Krimpense kan moeiteloos een lange lijst van ergernissen opsommen. Te beginnen bij de kakafonie van geluid. “Gegil, geschreeuw, onwelvoeglijke taal, onderlinge ruzies tussen kinderen, gebonk op mijn ramen en voordeur; we maken het allemaal mee”, zegt ze. “Zodra het droog weer is en de temperaturen oplopen, begint het ‘feest’. In de tuin zitten is dan geen optie meer. Binnen blijven eigenlijk ook niet, want het lawaai hoor je ook daar.” Daar komt nog eens bij dat er regelmatig ballen, rommel, stenen en andere materialen over de schutting heen gegooid worden en in de tuin van Petra belanden. “Tot aan een sleutelbos en een verkeersbord (!) toe”, geeft ze de meest curieuze voorbeelden aan. “Je moet er toch niet aan denken dat je buiten bent en geraakt wordt?!”.

Zwart op wit
Ook Gerdien -wiens woning eveneens grenst aan de speelplaats – wordt bijkans gek van de overlast. “Het is écht niet normaal meer. En als je er wat van zegt, dan kun je een grote mond krijgen. We hebben in de beginperiode van de speeltuin geprobeerd om er op een rustige manier iets van te zeggen, maar dat hielp niet. Dat laatste gold en geldt ook voor onze gang naar de gemeente. Al vóór de aanleg ging het mis. Omwonenden zouden geconsulteerd worden, maar Petra en ik hebben niemand gesproken over dit onderwerp. Toen in het voorjaar van 2021 bekend werd gemaakt dat er tussen onze huizen een speelplaats zou komen, hebben we onze bezwaren aangegeven. Daar is niets mee gedaan. We zijn blijven mailen en bellen en dat leidde ertoe dat we eind juni 2022 een officieel gesprek hadden met onder meer de toenmalige wethouder, ambtenaren, de wijkagent en de jongerenwerker. Conclusie aan het einde van die bijeenkomst was dat de speelplaats zou worden ontmanteld. Dat hebben we zwart op wit.”

“En daarna werd het stil”, verzucht Petra. “Wij zitten nu nóg te wachten op de beantwoording van een opnieuw dringende mail die we in december hebben verstuurd. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat men op het raadhuis onze klachten allesbehalve serieus neemt. Laat duidelijk zijn dat Gerdien en ik niet de enigen zijn die overlast hebben van de speelplaats. Er zijn veel meer mensen in deze buurt die er van balen.”

Onsmakelijk
Gerdien vervolgt: “Er komt nog eens bij dat deze speelplaats zijn doel voorbij schiet. Voor peuters en kleuters is het om verschillende redenen geen aantrekkelijke plek. Dat heeft niet alleen te maken met de opzet ervan, maar zeker ook met het feit dat ze verdrongen worden door de oudere kinderen, die veel lawaai maken en de speelplaats bevuilen. Ze laten rotzooi achter, plassen tegen de speeltoestellen aan. Ook onsmakelijk: laatst hadden ze de glijbaan er onder gerocheld. Zo smerig. Er is maar één optie: die speelplaats moet hier weg. En snel. We hebben geduld gehad, maar zijn het nu volkomen zat. Actie dus!”

Jan Timmer