• De controle was op initiatief van de gemeente Krimpen aan den IJssel.
• De controle was op initiatief van de gemeente Krimpen aan den IJssel. Foto: Floris Bakker

Overtredingen bij bedrijfscontroles Krimpen a/d IJssel

Algemeen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Tijdens een integrale controle van vijf bedrijven in de automotive branche in Krimpen aan den IJssel zijn verschillende overtredingen geconstateerd. Zo liet het omgaan met afval te wensen over en bleken arbeidscontracten niet in orde. De ondernemers krijgen de kans om hun zaken op de orde te brengen. In een enkel geval is er een boete uitgeschreven.

De bezochte ondernemingen zijn autopoets-, garage- en tuningbedrijven. 

De controle was op initiatief van de gemeente. Naast het gemeentelijk team Handhaving en medewerkers van het Regionaal Operationeel Bestuurlijk Team (ROBT), sloten ook de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), Milieudienst Rijnmond (DCMR), Stedin, Douane, Nederlandse Arbeidsinspectie, brandweer, politie en de sociale dienst aan.

Tijdens de bezoeken constateerden de toezichthouders dat sommige bedrijven onjuist met afval omgaan. Zo werd geloosd op het riool. Ook waren er bijvoorbeeld geen lekbakken aanwezig om vuil water op te vangen. Daarnaast troffen de controleurs blusmiddelen aan die niet waren gekeurd of toegankelijk waren. Deze blokkeerden soms ook vluchtwegen.

De arbeidsinspectie en de sociale dienst merkten op dat niet alle aanwezige medewerkers arbeidscontracten hadden. Ook werd er niet op de juiste wijze uitbetaald. Sommige werknemers hadden zelfs nog een uitkering. Bij een aantal bedrijven constateerden de controleurs dat de bedrijfsvoorraad niet was verzekerd. Ook werd op onjuiste wijze omgegaan met kentekenplaten.

De ondernemers krijgen de gelegenheid de overtredingen op te lossen en te veranderen. In enkele gevallen is er een boete uitgedeeld, omdat de overtreding al eerder was geconstateerd.