• Huub Rogier bij de gehavende vitrines.
• Huub Rogier bij de gehavende vitrines. Foto: John Wijntjes

Inbrekers houden huis bij atelier Artis Causa in Schoonhoven

Algemeen

SCHOONHOVEN • Bij een inbraak in het goud- en zilversmidsatelier Artis Causa in Schoonhoven is flink wat schade aangericht. “Het zijn barbaren.”

“Alles is kapotgeslagen en -getrapt”, vertelt goud- en zilversmid Huub Rogier (69). Hij is duidelijk aangeslagen door de wijze waarop inbrekers in de nacht van maandag op dinsdag tekeer zijn gegaan in zijn atelier aan de Haven in de binnenstad van Schoonhoven. “Het zijn gewoonweg lomperiken.” Bij de inbraak is een hoeveelheid sieraden buitgemaakt. Van de daders ontbreekt tot op heden nog ieder spoor.

Huub Rogier kreeg naar eigen zeggen afgelopen zondag al een onderbuikgevoel dat er iets speelde. “Ik werd gebeld door iemand die interesse had in een ketting in de etalage. Of het wel echt goud was? Vaag. Het deed bij mij direct een alarmbelletje afgaan. Uit voorzorg heb ik toen de raamvitrines leeg gehaald.”

Het onderbuikgevoel bleek terecht te zijn, want dinsdagochtend vroeg sloegen twee inbrekers met bivakmutsen op hun slag bij het atelier. “Ik werd rond 3.10 uur uit bed gebeld. De politie was er al. Ik heb snel wat aangetrokken en binnen drie minuten was ik er.” Wat hij aantrof was een flinke ravage. “Met een moker hebben ze zowel de voordeur als een tussendeur ingeslagen, dwars door het gewapend glas. Vervolgens hebben ze met een koevoet diverse vitrines met sieraden opgebroken. Overal lag glas. Ze zijn maar kort binnen geweest, want buurtbewoners werden rond 2.45 uur wakker van het lawaai. De inbrekers namen daarop de benen.”

Daags na de inbraak is Huub Rogier nog aan het inventariseren wat er allemaal weg is. “Tussen het glas op de grond heb ik al wel wat sieraden teruggevonden, maar die zijn natuurlijk ook beschadigd.” Het atelier is in de 23 jaar dat het in Schoonhoven gevestigd is, niet eerder doelwit geweest van een dergelijke inbraak. “De eerste en tevens ook laatste keer. Ik moet nog met mijn collega overleggen, maar wat mij betreft stoppen we ermee. Kennelijk kun je tegenwoordig niet meer zonder rolluiken en dergelijke. Daar heb ik allemaal geen zin meer in. Er waren al plannen om het te beëindigen, wellicht komt dat nu in een versnelling. Het is nu natuurlijk allemaal nog vers, dus we gaan er nog eens goed over nadenken. Ik geef ook nog les op de Vakschool hier in Schoonhoven en daar beleef ik nog volop plezier aan.”

De politie maakt op Instagram melding van de inbraak en roept getuigen of mensen die camerabeelden bezitten op om zich te melden.