• Dijkgraaf Toon van der Klugt.
• Dijkgraaf Toon van der Klugt. Foto: Aangeleverd

'Laat je stem niet verloren gaan'

capelle • De waterschapsverkiezingen vinden plaats op 15 maart. Toon van der Klugt, dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, vertelt over de werkzaamheden en het belang van het waterschap.

“Mijn functie is een beetje te vergelijken met die van een burgemeester", legt Van der Klugt uit. "Ik ben voorzitter van het algemeen en van het dagelijks bestuur van het waterschap. Bij dreigende watersnoodrampen heb ik de bevoegdheid om te beslissen wat er op dat moment moet gebeuren, als er heel snel gehandeld moet worden.”

“Het Hoogheemraadschap is een overheid, net als een gemeente of provincie. Waar het bij deze beide laatsten over allerlei dingen gaat, gaat het bij een waterschap alleen over het water. Het gaat over vrijwel alles dat daarbij hoort: dijken, kades, sluizen, gemalen, sloten, vaarten en plassen, grondwater en hemelwater. Eigenlijk alles behalve drinkwater, want dat valt onder het drinkwaterbedrijf. Wij zorgen ervoor dat je hier in Nederland kan wonen door te zorgen dat het hier droog blijft. Ook als het niet regent, moeten wij zelfs pompen. Door het veranderende klimaat wordt ons werk steeds belangrijker. Nederland kan voor tweederde overstromen, en ons gebied ligt zelfs het diepst onder zeeniveau, dus is het belangrijk dat er een aparte overheid voor de waterveiligheid is. Wij zuiveren ook alle rioolwater van de grote hoeveelheid mensen en bedrijven hier en werken eraan dat het buitenwater voldoende schoon en gezond is." 

Nederland als voorbeeld

"Zonder het werk van het waterschap kun je hier niet wonen of werken", zegt de dijkgraaf. "Wij mogen daarom daarvoor ons eigen belastinggeld ophalen en dat is een groot verschil met de gemeentes. Wij kunnen met dit geld, onze bevoegdheden en deskundigheid het hier al bijna 1000 jaar tot een bewoonbaar gebied maken, waar veel mensen en bedrijven willen zijn."

"Steeds meer landen, die met toenemende overstromingen te maken hebben, komen bij ons kijken omdat ze Nederland als het voorbeeld zien. Zij constateren dat het niet alleen de kennis, maar vooral het eigen bestuur is dat ervoor zorgt dat Nederland het zoveel beter doet. Bij hen lukt het, tot hun spijt, niet meer ons voorbeeld van een zelfstandige overheid met een eigen belastingstelsel hiervoor over te nemen, omdat daar de overheden niet graag hun zeggenschap - lees macht - uit handen geven”. Het Hoogheemraadschap houdt de zeespiegelstijging nauwlettend in de gaten. Van der Klugt: “We moeten op tijd en passend dijken verhogen en stormvloedkeringen verbeteren. We werken in het Deltaprogramma samen, met alle waterschappen en Rijkswaterstaat en onze kennisinstituten, om te kijken hoe hard de zeespiegel stijgt en wat dit waar doet."

Het Hoogheemraadschap werkt aan grote projecten. "In de Krimpenerwaard willen wij over een afstand van tien kilometer tussen Krimpen a/d IJssel en Gouderak de dijk verhogen. Een dure en moeilijke operatie omdat er zeer veel woningen en bedrijven langs en soms bijna in de dijk zitten en ook de weg daarop niet helemaal afgesloten kan worden, daar het de toegangsweg voor dit gebied is. Ook worden alle wegen buiten de bebouwde kom door het Hoogheemraadschap onderhouden. We zijn hier bezig met de waterkwaliteit, doordat wij samen met de gemeente de uitvoering op ons genomen hebben voor het project waarin 1250 hectare veeteeltgebied in natuur moet worden omgezet.”

“Probeer je voor 15 maart te verdiepen in de verkiezingen en laat je stem niet verloren gaan. Ga stemmen, wij doen belangrijk werk”, besluit Van der Klugt. Kijk voor meer informatie over het Hoogheemraadschap en de stemwijzer op www.hhsk.nl.

Annemarie van der Ploeg