• Esther met op de achtergrond een winnende foto.
• Esther met op de achtergrond een winnende foto. Foto: Esther Malmberg Fotografie

Esther Malmberg wint awards

gouda • Fotografie is altijd een hobby geweest van Esther. Tijdens haar reizen fotografeerde ze al veel. In 2015 besloot Esther het roer om te gooien en van haar hobby haar droombaan te maken. “Ik schreef me in bij de KVK zonder dat ik überhaupt ooit een opdracht had gehad”, vertelt ze. Nu heeft ze meerdere internationale prijzen gewonnen met haar fotografie.

“Ik wilde hier vol voor gaan met de doelstelling dat ik er over een aantal jaar mijn baan van zou kunnen maken. Ik heb altijd gezegd dat ik nooit bruiloften zou gaan fotograferen, omdat ik mij op mijn eigen bruiloft heel ongemakkelijk voelde bij het maken van de foto’s. Ze voelden te geposeerd. Toen kwam 'Moment Design' op mijn pad. Een manier van fotograferen waarbij je mensen natuurlijk en ongeposeerd op de foto probeert te krijgen. Ook verdiepte ik me in documentair fotograferen, de momenten vastleggen zoals ze daadwerkelijk gaan tijdens een bruiloft. Niets wordt in scène gezet. Met deze manier van fotograferen kon ik mijn angst rond bruiloftsfotografie loslaten. Ik ben meegegaan met een collega om een bruiloft te fotograferen en vanaf dat moment was ik verkocht. Ik ben toen steeds meer bruiloften gaan fotograferen en in een korte tijd groeide mijn bedrijf uit tot een goedlopend bedrijf.”

Esther vertelt dat het voor haar het allerbelangrijkste is dat haar bruidsparen tevreden zijn. “Ik vind het een hele grote eer als mensen voor mij kiezen om hun dag vast te mogen leggen, maar het is ook heel fijn om te leren van collega’s. In 2022 heb ik mij daarom aangemeld voor een aantal internationale groepen waar je feedback kunt vragen op je foto’s. Dat wordt door vakgenoten beoordeeld en is ontzettend leerzaam. Ik had nooit verwacht dat ik daadwerkelijk een prijs zou binnenslepen."

Prestigieus

Ze stuurde haar foto's naar Fearless Photographers, voor de Fearless Award, een prestigieuze award in de wereld van bruiloftsfotografie. Ook zond ze foto's in naar This is Reportage, voor de Reportage Awards. "Daarvoor worden ongeveer 14.000 foto's ingestuurd. Tussen de 70 en 100 foto's winnen een award. Ineens stond mijn naam op drie prijzen op het gebied van documentaire-bruiloftsfotografie: Masters of Wedding Photography BeNeLux, Fearless Photographers en This is Reportage. Ik kon het zelf bijna niet geloven, het voelt voor mij alsof ik een Oscar heb gewonnen.” Esther hoopt met haar foto's anderen te inspireren en hun dromen na te jagen. "Fotografie is een mooi vak. Ook ik ben nooit uitgeleerd en blijf altijd groeien.”