• Chauffeur Jurgen met hondje Kia.
• Chauffeur Jurgen met hondje Kia. Foto: Hester Hage

Camper voor 'buitenbelevenis'

gouda • Gouwenaar Jurgen van Brenk was vroeger taxichauffeur. Toen hij een camper geschonken kreeg was de link snel gelegd. Hij gebruikt het voertuig nu al even om mensen te brengen naar waar ze maar willen.

"Het is zonde als hij stilstaat", vertelt Jurgen. "Zoveel mensen zitten thuis weg te kwijnen. Uit mijn oude werk zag ik het helemaal voor me. Om gezellig met ze op pad te gaan voor een 'buitenbelevenis'." Jurgen zette dit droombeeld om in iets concreets en tuft nu rond met zijn camper om mensen comfortabel te vervoeren. Zijn doelgroep is breed, dus niet alleen bijvoorbeeld ouderen. "Iedereen is welkom om in te stappen", geeft Jurgen enthousiast aan. "Ik breng de mensen in Gouda van a naar b, waar ze maar heen willen, maar het houdt niet op bij de stadsgrenzen. Zo is het ook mogelijk om voor een vakantie bijvoorbeeld naar Frankrijk te rijden. Ik zeg altijd: mijn grens is zo ongeveer Europa, maar ook mensen die slecht ter been zijn of andere fysieke problemen hebben, kunnen gewoon meerijden als ze bijvoorbeeld naar het ziekenhuis hier in Gouda moeten. Met al die hobbels in het wegdek moet dat natuurlijk comfortbal gebeuren en daar is de camper op aangepast. Een eventuele begeleider is uiteraard ook welkom, wel zo gezellig voor een praatje onderweg. Er kunnen maximaal vier personen mee, inclusief ikzelf. Er is dus veel mogelijk, ik zeg eigenlijk weinig nee."

Mensen betalen voor het vervoer enkel een deel van de brandstofkosten. "Al blijft het vaak liefdewerk oud papier." Jurgen moet daarbij vermelden dat ook zijn hond altijd meegaat op zijn ritten. "Dus mensen moeten er niet bang voor zijn, al is 'ie niet zo groot van stuk en redelijk sociaal ingesteld." De camper van het merk Ford meet zo'n zes meter lang en is van alle gemakken voorzien, zoals men van een dergelijk vakantievervoersmiddel mag verwachten. "Er zit een koelkast in en ook een toilet. De behuizing van de cabine is van kunststof, zodat deze prima geïsoleerd is. Zelf heb ik er zonnepanelen op aangebracht. Met de opgewekte stroom kan ik 'aan boord' koffie zetten. Daarvoor is een speciale accu geplaatst. Ook kan ik desgewenst een aantal fietsen mee vervoeren en heb ik altijd een tent bij me die zo ergens op gezet kan worden." 

Jurgen heeft het voertuig voorzien van een aantal emblemen in de hoop meer aandacht te trekken voor zijn (koffie)camper. "Dat als ik ergens sta mensen spontaan een bakkie komen doen. De koffie is gratis." Wie op pad wil met de camper, kan contact opnemen met Jurgen van den Brenk via 06-42071752.